DOETINCHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen een 29-jarige man uit Didam. Hij wordt ervan verdacht zijn 24-jarige vriendin met geweld om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde in hun woning in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 december vorig jaar.

Het incident komt op zaterdag 21 december aan het licht. Die dag valt op dat de vrouw niet op haar werk verschijnt. Via het WhatsApp-account van de vrouw ontvangt de werkgever een ziekmelding. Dat is opvallend, omdat het volgens de werkgever de afspraak is dat ziekmeldingen altijd telefonisch worden gedaan.

Verschillende mensen proberen die zaterdag contact met de vrouw te krijgen. Uiteindelijk meldt de verdachte pas zaterdagavond aan een familielid dat hij de vrouw iets heeft aangedaan, waarna de familie contact met de politie zoekt. Agenten treffen in de woning de dode vrouw aan. Zij blijkt door geweld om het leven te zijn gekomen. De verdachte zegt niet meer te weten wat er de nacht ervoor precies is gebeurd.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn vriendin opzettelijk om het leven heeft gebracht. Doodslag dus. De officier van justitie was van oordeel dat het onderzoek geen aanknopingspunten heeft opgeleverd voor voorbedachten rade bij verdachte op het doden van de vrouw en vroeg gelet daarop om vrijspraak voor moord.
Volgens de man heeft hij de vrouw in een slaaptoestand – en daarmee dus onbewust – om het leven gebracht. Dit zou ook de reden zijn dat hij zich niets van het incident kan herinneren. De raadsman heeft in dat licht vrijspraak bepleit nu volgens hem niet tot een bewezenverklaring zou kunnen worden gekomen van opzet bij de man op het doden van de vrouw.

De officier van justitie acht dit slaap-scenario om meerdere redenen niet aannemelijk. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat verdachte die nacht überhaupt niet heeft geslapen. Dat blijkt onder meer uit het gebruik van zijn telefoon en het feit dat verdachte ’s nachts nog op pad is geweest, vermoedelijk om drugs te kopen. Ook heeft hij nog spullen gekocht bij een tankstation in Duitsland.

“Niet alleen heeft verdachte het slachtoffer het leven ontnomen, maar ook heeft hij haar familie onmeetbaar en onherstelbaar veel pijn en verdriet aangedaan”, aldus de officier van justitie. “Zij zullen, gelet op de houding van de verdachte, nooit weten wat er nu precies is gebeurd die nacht en wat voor verdachte de aanleiding is geweest om haar zo beestachtig en doelgericht toe te takelen. Dit maakt het onbegrip bij de nabestaanden voor wat verdachte heeft gedaan en daarmee hun verdriet des te groter.”

De officier van justitie acht passend de oplegging van de maximale gevangenisstraf die op dit moment voor doodslag kan worden opgelegd: 15 jaren. “Wat de verdachte heeft gedaan schokt niet alleen de nabestaanden, maar ook de samenleving in hoge mate en draagt bij aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het is naar zijn aard een misdrijf dat oplegging van een gevangenisstraf van zeer lange duur rechtvaardigt.”