DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Doetinchem voor 8 misdrijven die hij op 23 juni en 9 juli 2022 pleegde in Doetinchem. De rechtbank legt aan de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op.

De man mishandelde zijn ex-vriendin in haar woning, nadat hij haar woning was binnengedrongen. Ook vernielde hij daarbij een ruit. Volgens de rechtbank bezorgde de man zijn vriendin pijn en angst. Toen hij voor deze zaken werd aangehouden, beledigde hij 3 politieagenten. Hij schold en spuugde naar hen. Daarnaast bedreigde hij 2 politieagenten en mishandelde hij een 3e agent. Hij verzette zich met kracht bij zijn aanhouding en tijdens het vervoer naar het bureau. Verder besmeurde hij een politiecel met bloed waardoor de cel tijdelijk niet kon worden gebruikt. De rechtbank vindt het ernstig dat de man politieagenten die hun werk doen zo agressief bejegende.

Verminderd toerekenbaar en strafoplegging

Uit psychisch onderzoek blijkt dat de man handelde onder invloed van een stoornis. Volgens de deskundigen is de kans groot dat de man opnieuw de fout in gaat. De deskundigen adviseren een lang klinisch behandeltraject. De rechtbank begrijpt dat behandeling van de man nodig is om de kans op herhaling te verminderen. De man is verminderd toerekeningsvatbaar en zit al 5 maanden in de cel. De rechtbank ziet echter geen ruimte meer voor het opleggen van een voorwaardelijke gevangenisstraf met verplichte behandeling. De man krijgt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Schadevergoeding

Verder moet de man de schade vergoeden aan de woning van zijn ex-vriendin en de kosten voor het schoonmaken van de politiecel. Tot slot moet hij aan 2 politieagenten 250 euro en 400 euro smartengeld betalen.