ZEVENAAR - De strafzaak tegen twee verdachten tegen wie donderdag 15 juli celstraffen van zes jaar zijn geëist voor hun betrokkenheid bij de productie en handel in drugs, begint op 5 september 2020 met een tip van een buurtbewoner in Zevenaar.


Het is de man opgevallen dat er nooit hout wordt aangevoerd bij een bedrijf dat schutting bouwt, of zegt te bouwen. De achterzijde van het pand is dichtgemaakt en er staat een auto met een Italiaans kenteken.

Als de politie een kijkje neemt, stuiten agenten op een gesloten toegangspoort. Ze ruiken een chemische lucht. Ze klimmen op het dak en zien dan drie mannen het pand uitlopen. Die vluchten als ze de politie zien. Een van de drie kan even later in een weiland worden aangehouden, schetste de officier donderdag tijdens de rechtszitting in Zutphen.

De man blijkt een 31-jarige inwoner van Velp te zijn. Hij heeft sleutels bij zich van de loods en de toegangspoort, en van de auto met het Italiaanse kenteken. Als de loods wordt doorzocht, treffen agenten een drugslab aan.

Ze vinden er cocaïne en afval dat ontstaat bij het “terugwinnen van cocaïne uit dragermateriaal” en bij de productie van MDMA (de werkzame stof in xtc-pillen). Er staan verder onder meer vervuilde blenders, zakken met gekleurde poeders die passen bij de productie van xtc-tabletten, en diverse chemicaliën.

Op 16 december wordt een 41-jarige man uit Hilversum aangehouden, van wie wordt vermoed dat hij in september wist te ontkomen. Een auto die bij het pand was achtergebleven, stond op zijn naam. Zijn DNA is aangetroffen op onder meer een bierblikje en handschoenen in het drugslab.

Bij zijn aanhouding blijkt hij in bezit van 150 gram cocaïne, verstopt in een rolkoffer. Hem is ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Een 35-jarige man uit Maarssen, die donderdag eveneens terecht stond, zou een wapen dat de 41-jarige toebehoort, voor hem hebben verborgen.

Uit chats blijkt dat ook een 32-jarige man uit Arnhem betrokken moet zijn geweest. Tussen de 41-jarige man uit Hilversum en 32-jarige man uit Arnhem is contact geweest over het drugslab, volgens de officier. De 32-jarige man is daarop in februari 2021 aangehouden. Bij hem is een gasalarmpistool aangetroffen. Wie de “derde” gevluchte man is, is niet bekend geworden.

Wat het OM betreft staat vast dat drie van vier verdachten in deze zaak betrokken zijn bij het drugslab in Zevenaar, en dat zij zich daarnaast bezighielden met de in- en uitvoer van hard drugs. Er lijken lijnen te zijn met Paraguay (invoer cocaïne) en onder meer Sardinië (uitvoer). De 31-jarige man zou zich ook hebben beziggehouden met hennepteelt.

Tegen de 32-jarige man uit Arnhem en de 31-jarige man uit Velp eiste de officier van justitie zes jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met het vervaardigen, bewerken en verkopen van grote hoeveelheden drugs in de periode van 1 juli tot en met 5 september 2020 in Zevenaar. Het OM vindt dat hiervoor meer dan voldoende bewijs is, gelet op hetgeen is aangetroffen in het drugslab zelf, in de woningen van verdachten, en in telefoontoestellen van de verdachten.

Tegen de 35-jarige man uit Maarssen die terecht stond voor het voorhanden hebben van een gasalarmpistool, is een werkstraf van 60 uur geëist. De strafeis tegen de 41-jarige man uit Hilversum is niet bekendgemaakt; de rechtbank besloot vandaag (vrijdag 16 juli) deze zaak voor onbepaalde tijd aan te houden.

De officier wees in haar requisitoir op de gevaren van drugs voor de volksgezondheid, vanwege verslaving, en op de gevaren van drugslabs voor hun omgeving. Zo bestaat er risico op een ontploffing, en is drugsafval vervuilend voor het milieu. Drugscriminaliteit wordt vaak gepleegd vanwege het financiële gewin. Vandaar ook dat twee verdachten (de 32-jarige en de 31-jarige) een geldboete van 40.000 euro tegen zich hoorden eisen.