ZEVENAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 49-jarige man uit Duitsland. Hij wordt ervan verdacht dat hij afgelopen maart in Zevenaar met een autosleutel in het hoofd en het gezicht van een politieagent heeft gestoken. De gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op de betrokken agent en zijn collega’s, aldus de officier van justitie.


Het incident vond plaats op 13 maart dit jaar. De man zat in een auto en was aan kant gezet voor een politiecontrole. De verdachte werkte hier niet aan mee en verzette zich hevig. De man had een autosleutel in zijn hand en heeft hiermee op het hoofd van de politieambtenaar geslagen. De agent liep hierbij forse verwondingen op in zijn gezicht en hals en op zijn hoofd. Volgens een arts zijn de verwondingen levensbedreigend geweest: er hadden zwellingen en bloedingen op kunnen treden, waarna de kans op overlijden aanzienlijk was geweest. Een andere agent liep pijn en letsel op aan onder meer zijn been en hand.

Volgens de officier van justitie kan wettig en overtuigend bewezen worden dat de 49-jarige man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging doodslag. De officier: “Dit is af te leiden uit zijn geweld, zijn agressie en zijn gedrag. Verkeer raasde voorbij, er werd geweld en pepperspray gebruikt, maar niets kon verdachte stoppen: hij blijft slaan en steken met de autosleutel in het hoofd en in het gelaat van de politieambtenaar.”

Ook kan wederspannigheid met letsel wettig en overtuigend bewezen worden. Volgens de officier is uit de aangiften en de verklaringen duidelijk geworden dat verdachte niet mee wilde werken en in eerste instantie niet onder controle te krijgen was. Twee agenten hebben de man uiteindelijk uit de auto gehaald, waarna drie agenten de man hebben geboeid en onder controle hebben gebracht.

De enige passende straf is een gevangenisstraf, aldus de officier van justitie. “Verdachte heeft fors geweld gebruikt tegen de politieambtenaren. Ja, de politie is gewend om met geweld om te gaan. Ja, de politie is voorbereid op geweld. Maar nee, de confrontatie met deze mate van agressie is onacceptabel. Dit is voor ieder mens buitengewoon beangstigend. Een politieagent doet zijn werk voor de maatschappij, voor een ieder van ons en ook voor verdachte. Om vervolgens op deze wijze geslagen, gestoken en behandeld te worden is buitensporig en dit moet dan ook fors bestraft worden.”