DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Doetinchem voor het witwassen van ruim acht ton. Daarnaast heeft de man een vuurwapen in bezit gehad. Aan de man is een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.


In 2019 kocht de Turkse voetbalclub Fenerbahçe een speler van de Italiaanse voetbalclub Empoli. Fenerbahçe moest de transfersom in 3 tranches overboeken naar de rekening van Empoli. Op enig moment ontving Fenerbahçe een e-mailbericht dat Empoli’s rekeningnummer was gewijzigd. De e-mail was afkomstig van een e-mailadres dat op een letter na gelijk was aan het echte e-mailadres van Empoli. Bij de e-mail was een factuur gevoegd met daarop vermeld het IBAN-nummer van het autobedrijf van de 47-jarige man uit Doetinchem. Vervolgens boekte de Turkse club het bedrag van de laatste tranche - ruim 8 ton - op 30 september 2020 over naar dat IBAN-nummer.

Wegsluizen geldbedrag

De man werd niet verweten dat hij betrokken was bij het valse e-mailadres en de valse factuur. Wel zou hij - nadat het geld op de rekening van zijn bedrijf was gestort - het geldbedrag hebben weggesluisd. De man schreef het geldbedrag binnen een tijdsbestek van 12 dagen volledig over of nam dit bedrag contant op. Een groot deel van het overgeschreven geld werd overgeboekt naar privérekeningen van de man. Ook gebruikte de man het geld om leningen af te lossen en kocht de man virtuele valuta. De man verklaarde dat hij wist dat hij geen recht had op het geldbedrag. Hij betaalde daarmee toch openstaande facturen en loste privéschulden af, omdat hij al 7 jaar geldproblemen had. Volgens de rechtbank levert de man door de witwaspraktijken een bijdrage aan de instandhouding van criminaliteit.

Wapenbezit

In de woning van de man trof de politie ook een vuurwapen aan. De man verklaarde dat hij dit wapen had, omdat hij vanwege zijn schulden vanuit diverse hoeken werd bedreigd.