ACHTER-DREMPT - Een 37-jarige Amerikaan en een 30-jarige Mexicaan moeten 4 jaar de cel in voor de productie van en het bezit van de harddrug crystal meth. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 20-jarige Colombiaan tot een celstraf van 3 jaar.


In mei 2020 viel de politie een woning en bijgebouwen binnen op een perceel in Achter-Drempt, een dorp in de Achterhoek. In een grote loods bevond zich een drugslaboratorium waar onder meer diverse benodigdheden en chemicaliën aanwezig waren die gebruikt worden bij het maken van de harddrug crystal meth. Een van de gebouwen op het perceel was in gebruik als woonruimte. De 3 verdachten werden tijdens de inval aangetroffen op het perceel.

Zeer gevaarlijk
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten zich schuldig maakten aan het bezit en de productie van harddrugs. De rechtbank gaat ervan uit dat er op het perceel een aanzienlijke hoeveelheid crystal meth kon worden geproduceerd vanwege de hoeveelheid aangetroffen voorwerpen en (grond)stoffen. Crystal meth is wellicht de meest gevaarlijke harddrug voor de volksgezondheid die nu in omloop is. Het gebruik ervan is bijzonder verslavend en heeft op mensen een bijna verwoestende uitwerking. Daarbij komt dat de productie van crystal meth zeer schadelijk is voor de (natuurlijke) omgeving gelet op onder meer de hoge concentratie kwik die vrijkomt. Ook is op het perceel een verhoogde aanwezigheid van zuren gemeten, waardoor bodemverontreiniging is ontstaan en er was sprake van ontploffingsgevaar.

De rechtbank vindt gezien de ernst van de feiten celstraffen voor alle verdachten op zijn plaats. Bij het bepalen van de straf voor de Colombiaan houdt de rechtbank rekening met zijn jonge leeftijd. Hij krijgt daarom een celstraf van 3 jaar, de andere verdachten moeten 4 jaar de cel in.