DOETINCHEM - In een rechercheonderzoek naar de handel van soft- en harddrugs in Doetinchem en omgeving heeft de politie vier verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen uit Doetinchem van 23, 24 en 27 jaar en een 26-jarige Doesburger. Deze mannen worden ervan verdacht dat ze in georganiseerd verband soft- en harddrugs hebben gedeald.


Aanhoudingen op heterdaad

Nadat er diverse signalen van drugshandel bij de politie waren binnengekomen, startte de recherche van het district Noord- en Oost-Gelderland een onderzoek. Dit heeft geresulteerd in de heterdaad aanhoudingen van de 24- en 27-jarige mannen uit Doetinchem tijdens een geplande actie afgelopen maand. Zij zijn in Wehl in de kraag gevat terwijl zij zich op dat moment bezighielden met het dealen van drugs. In de auto waarin het tweetal reed werden tientallen gripzakjes en wikkels met daarin vermoedelijk hard- en softdrugs en meerdere strips medicijnen aangetroffen. Ook lagen er meerdere mobiele telefoons in de auto. Deze zijn in beslag genomen voor nader onderzoek. Op dezelfde dag is de 26-jarige man uit Doesburg in zijn woning aangehouden. Ook zijn telefoon is in beslag genomen voor nader onderzoek. Een dag later is de 23-jarige Doetinchemmer aangehouden.

De politie vermoedt dat de twee Doetinchemmers die tijdens de actie zijn aangehouden het grootste aandeel hebben gehad in de drugshandel. Zij worden ervan verdacht de ze de leiding hebben genomen. De andere twee aangehouden verdachte hebben hoogstwaarschijnlijk de drugs bezorgd aan de afnemers.

Zoeking in stashlocatie
Tijdens het onderzoek heeft de recherche zicht gekregen op een locatie waar de verdachten vermoedelijk hun voorraad bewaarden. Dit is een zogenaamde stashlocatie. Vlak na de aanhouding heeft politie een zoeking gedaan op deze locatie, namelijk in een garagebox in Wehl. Hierin werd wederom drugs aangetroffen; een aantal flesjes met daarin vermoedelijk GHB, gripzakjes en bakjes met een witte substantie en enkele tientallen pillen. Deze drugs zijn allemaal in beslag genomen en worden getest en gewogen. Over exacte hoeveelheden is daarom op dit moment niks te zeggen.

Naast de drugs vonden rechercheurs in de garagebox ook drie vuurwapengelijkende voorwerpen en munitie. Twee hiervan bleken echte vuurwapens te zijn en de andere was een gasalarmpistool. Daarnaast is er een grote boodschappentas vol met illegaal vuurwerk in de garagebox gevonden.

De twee hoofdverdachten zitten momenteel nog vast; zij zijn door de rechter-commissaris voor 90 dagen in bewaring gesteld. De andere twee mannen zijn inmiddels weer op vrije voet. De recherche zet het onderzoek voort.