DOETINCHEM - De politie heeft vrijdag 28 mei 2021 een 25-jarige man uit Neede aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging bij stadion De Vijverberg rondom de terugkeer van de spelersbus op vrijdag 7 mei 2021. De man is verhoord door de politie en weer op vrije voeten gesteld.


Rondom de terugkeer van de spelersbus, na de wedstrijd Jong Ajax-De Graafschap, was het onrustig rondom stadion De Vijverberg. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Ook werd een journalist lastig gevallen. De fotograaf raakte lichtgewond aan zijn hand en heeft aangifte gedaan.

Uitgebreid onderzoek
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de onrust rondom het stadion. Daarvoor zijn beschikbare camerabeelden bekeken, meerdere getuigen gehoord en is gesproken met de aangever. Daaruit komt naar voren dat de aangehouden verdachte mogelijk betrokken was bij de onrust rondom het stadion. Uit het onderzoek blijkt verder dat diverse personen betrokken zijn geweest bij de onrust rondom het stadion. Het is echter niet mogelijk om meer verdachten te koppelen aan een strafbaar feit.

Uit het onderzoek komt eveneens naar voren dat het letsel van de journalist is ontstaan in de chaos van dat moment. Of dit letsel is ontstaan door gedrag van de verdachte is onderdeel van het onderzoek. Verder blijkt dat de journalist niet heeft voldaan aan de aanwijzingen van de stewards op het terrein van de Graafschap en op het moment van de ongeregeldheden op een plek stond die niet veilig was voor hem. Diverse supporters hebben geprobeerd het incident of erger te voorkomen.

Het onderzoek wordt afgerond en het dossier wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat besluit over de vervolging van de verdachte.

Werk van journalisten
Het is voor gemeente, politie en OM onacceptabel dat journalisten belaagd worden of op een andere wijze gehinderd worden in hun werk. Zij moeten onder alle omstandigheden hun werk kunnen doen. Daarom is ook uitgebreid onderzoek gedaan naar deze aangifte.