DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Doetinchem tot een gevangenisstraf van 4 weken. De man pleegde ontuchtige handelingen met een hulpverleenster van de opvang waar hij op dat moment verbleef.

Op 23 mei 2023 in de opvang in Doetinchem kwam de man bij de vrouw op kantoor. Hij ging dichtbij haar zitten, raakte haar aan en probeerde haar te zoenen. Ondanks duidelijke verbale en non-verbale signalen van de vrouw dat zij hier niet van gediend was, ging de man toch door. Een collega van de vrouw zag het gebeuren. Met zijn handelen overschreed de man de fatsoensnormen en de lichamelijke integriteit van de vrouw. De rechtbank neemt hem dit zeer kwalijk.


Persoonlijke omstandigheden

De man is de opvang uitgezet en leeft inmiddels op straat. Hij heeft geen dagbesteding en inkomsten. Daarbij constateren deskundigen problematisch alcoholgebruik bij de man. De reclassering adviseert bij een veroordeling een straf zonder bijzondere voorwaarden. Zij ziet namelijk geen mogelijkheden om met interventies of toezicht de risico's te beperken of het gedrag van de man te veranderen. Op dit moment ziet de reclassering meer in de hulpverlening via de gemeente, omdat de man daar vertrouwen in heeft.

Straf gelijk aan de eis

De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf – gelijk aan de eis van de officier van justitie – passend.