'S HEERENBERG - Op 3 september 2023 veroorzaakte een 24-jarige verdachte in ’s Heerenberg een dodelijk ongeluk. Hij reed met hoge snelheid een motorrijder aan. Een getuige verklaarde: ”Hij reed als een gek, hij reed over de persoon heen en reed daarna gewoon door”. De motorrijder overleefde het ongeluk niet. Zijn partner die achterop de motor zat, raakte zwaargewond. Zij loopt nog steeds met een rollator en kan niet werken. Het openbaar ministerie Oost-Nederland eiste vandaag 3 jaar gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar tegen de 24-jarige man.

De officier van justitie verwijt hem roekeloos rijgedrag, zonder dat hij in bezit was van een rijbewijs. Ook het verlaten van de plaats van het ongeval waarbij hij anderen in hulpeloze toestand heeft achtergelaten, is hem ten laste gelegd.

Twee agenten van de Koninklijke Mareschaussee zagen op 3 september vorig jaar een BMW die hen tegemoet kwam. Toen zij de BMW wilden controleren, accelereerde de bestuurder snel en vluchtte. De bestuurder reed daarbij minimaal 171 kilometer per uur, waar 60 kilometer per uur is toegestaan en maakte levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres. Bij de achtervolging van de BMW stuitten de agenten van de KMAR plotseling op een rij personenauto’s, die allemaal remden voor de aangereden motor die op weg lag. De BMW knalde verderop tegen een boom. De inzittenden vluchtten weg.
De bestuurder van de BMW, een man die werd herkend door een getuige, werd twee dagen later aangehouden in de buurt van Kleef. Hij is door de Duitse justitie uitgeleverd aan Nederland. Hij heeft bekend dat hij die dag, 3 september, degene was die reed. Bij zijn aanhouding verklaarde hij dat het een ongeluk was.

De officier van justitie: “De bestuurder reed bijna drie maal de toegestane snelheid. Hij deed dit zonder rijbewijs. Getuigen zagen hem zeer gevaarlijke inhaalmanoeuvres maken. Zijn gedrag heeft ingrijpende gevolgen voor de nabestaanden van het slachtoffer. Zijn partner heeft nog altijd overal hulp bij nodig. Ook heeft ze de honden die ze samen met haar geliefde had, weg moeten doen. Zij kon er niet meer voor zorgen. Voor het hele gezin is de impact zeer groot. Zij verloren hun vader en hebben zorgen over hun fysiek beperkte moeder. De verdachte heeft dit leed niet gewild, maar wel veroorzaakt door zijn roekeloze gedrag. Ik vind dan ook dat niet anders gereageerd kan worden dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”