GENDRINGEN - De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Iran tot een celstraf van 9 maanden voor mensensmokkel. Het Grensoverschrijdend PolitieTeam zag de man rijden bij Gendringen.

Na een stopteken volgde een korte achtervolging. In de auto bleken 4 asielzoekers uit Syrië te zitten. De man pikte deze asielzoekers op in Wenen en reed met hen non-stop naar Nederland.

Toevallige ontmoeting ongeloofwaardig
De rechtbank vindt het ongeloofwaardig dat de man de asielzoekers vlak voor de aanhouding toevallig tegen kwam toen hij verdwaald rondreed. De man had namelijk bonnetjes uit Wenen bij zich, van een dag voor de aanhouding.

Kwetsbare positie
Mensensmokkel is een verwerpelijk delict, waarbij mensen als handelswaar worden gezien. Mensensmokkelaars maken misbruik van de kwetsbare positie waarin de vreemdelingen zich bevinden. De man draagt met zijn handelingen bij aan het in stand houden van een illegaal circuit.

Celstraf
De rechtbank legt de man 9 maanden celstraf op. Dat is lager dan de eis van de officier van 12 maanden, omdat de man geen enkele band met Nederland heeft en celstraf voor hem dan zwaarder is.

De smokkelauto wordt verbeurd verklaard.