WINTERSWIJK - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 41-jarige man uit Duitsland veroordeeld voor moord. Het gerechtshof legt hem een gevangenisstraf van 17 jaren en 6 maanden op.

De man heeft op 29 oktober 2017 in Winterswijk een 58-jarige man van het leven beroofd. Dit deed de man door het slachtoffer op klaarlichte dag in een woonwijk meerdere malen met een hamer op zijn hoofd te slaan. Het slachtoffer is de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Bloedwraak
De families van de man en het slachtoffer komen oorspronkelijk uit Kosovo. Tussen de families bestond een bloedvete, omdat de broer van het slachtoffer meer dan 30 jaar geleden in Kosovo de vader van de man uit Duitsland om het leven had gebracht. Met de rechtbank is het gerechtshof van oordeel dat de 58-jarige man uit Winterswijk het slachtoffer is geworden van bloedwraak.

Beslissing van het hof
Eerder veroordeelde de rechtbank de man tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Rekening houdend met de schending van de redelijke termijn in hoger beroep legt het gerechtshof nu een gevangenisstraf van 17 jaar en zes maanden op.

Het hof heeft geen rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling (VI). Verdachte heeft de Duitse nationaliteit en is aan Nederland overgeleverd op grond van een Europees aanhoudingsbevel. Daarnaast is door zijn raadsman gesteld dat verdachte waarschijnlijk zijn detentie in Duitsland zal willen ondergaan. Om die redenen is de uitwerking van de Nederlandse VI-regeling met te veel onzekerheden omgeven. Een aanpassing van de straf in verband met de Wet straffen en beschermen is naar het oordeel van het hof daarom niet aan de orde.

De gezinsleden van het slachtoffer vorderden een shockschadevergoeding. Het gerechtshof verklaart de benadeelde partijen niet-ontvankelijk in de vorderingen tot schadevergoeding met betrekking tot de shockschade.