ARNHEM - De rechtbank legt een 33-jarige vrouw uit Zevenaar en 2 mannen van respectievelijk 39 jaar (uit Zevenaar) en 46 jaar (uit Arnhem) de verplichting op tot het betalen van ieder 12 duizend euro aan de Staat. Een 55-jarige Arnhemmer moet 10.500 euro terugbetalen aan de Staat. De vrouw en de mannen hadden deze geldbedragen verdiend door hun betrokkenheid bij de productie van xtc in Zevenaar.


De rechtbank veroordeelde de vrouw en de mannen op 2 juli 2020 tot een gevangenisstraf van ieder 4,5 jaar voor onder andere het samen produceren van xtc-pillen. Zij zitten vanwege die straf nog in de gevangenis.

Meer terugbetalen dan gevorderd
De officier van justitie vorderde dat de vrouw en mannen een bedrag van 10 duizend euro moeten betalen aan de Staat. Volgens de officier van justitie was dit de opbrengst van hun criminele betrokkenheid bij de productie van de xtc-pillen. De rechtbank stelt een hoger geldbedrag vast, omdat zij - in tegenstelling tot de officier van justitie - geen reden ziet een bedrag af te trekken in verband met een verminderde draagkracht van de vrouw en de mannen.

Het bedrag dat de 55-jarige man moet terugbetalen is lager dan die van de anderen, omdat zijn auto al is afgepakt.