ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot 40 maanden cel. Deze straf krijgt hij voor het stelen van bankpassen en contant geld uit scholen. Ook pinde hij met die gestolen bankpassen.


Van maart tot en met mei 2023 werden uit kantoorruimtes van scholen in Ommen, Vriezenveen, Nieuwleusen, Hardenberg, Slagharen, Doetinchem, Westervoort, Rheden en Eerbeek bankpassen en contant geld weggenomen. Bij die bankpassen lagen vaak briefjes met daarop de pincode. Met de gestolen bankpassen pinde de man meerdere keren. De man stal van de meeste scholen duizenden euro's.

Camerabeelden

De 45-jarige man bekende dat hij een aantal van de diefstallen uit de scholen gepleegd had. Ook bekende hij dat hij een aantal keer met de gestolen bankpassen pinde. Andere diefstallen en pintransacties ontkende hij.

Van veel pintransacties waren er camerabeelden. Uit deze camerabeelden bleek dat het om dezelfde persoon ging, omdat signalementen en de manier van pinnen met elkaar overeenkwamen. Ook uit camerabeelden van scholen was te zien dat de diefstallen op dezelfde manier werden gepleegd. De man verklaarde dat hij onderdeel uitmaakte van een groep. Omdat daarover niets uit het dossier valt af te leiden en de man ook geen namen noemde, gaat de rechtbank ervan uit dat de man alleen handelde. Volgens de rechtbank kan daarom bewezen worden dat de man ook de door de man ontkende diefstallen en pintransacties pleegde.

Alleen van diefstal en bijbehorende pintransacties van de school in Velp spreekt de rechtbank de man vrij, omdat er van zowel de diefstal in de school als de pintransacties geen camerabeelden waren.

Eerder veroordeeld

De rechtbank vindt dat de man brutale en ernstige delicten pleegde. De man bracht de scholen veel financiële schade toe. De man steelt al sinds zijn tienerjaren. In 2020 is de man wegens meerdere diefstallen veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 3 jaar. Ook kreeg de man in 2022 voor diefstallen deels voorwaardelijke straffen opgelegd. Omdat de man de nieuwe delicten binnen de proeftijd pleegde moet hij deze straffen alsnog uitzitten.

Schade vergoeden

Verder moet de man de financiële schade van een aantal scholen vergoeden, Het hier om een bedrag van 13.213 euro. Sommige scholen vroegen aan de rechtbank geen schadevergoeding. Omdat misdaad niet mag lonen, moet de man de van die scholen gestolen geldbedragen ruim 41 duizend euro aan de Staat terugbetalen.