DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelt een 67-jarige man uit Doetinchem tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor het verleiden van zijn minderjarige stiefkleindochter tot ontucht. Daarbij krijgt de man de maximale taakstraf van 240 uur.


In 2018 tot en met 2020 maakte de man zich 3 keer schuldig aan ontuchtige handelingen met zijn stiefkleindochter. Dit vond plaats toen zij 16 en 17 jaar was. Het slachtoffer heeft een verstandelijke beperking en kwam geregeld bij haar oma en stiefopa op bezoek. De man betastte haar tijdens deze bezoekjes als oma even weg was. De man schond hiermee de lichamelijk integriteit van het meisje op grove wijze en ging over haar grenzen heen. Het meisje stelde uiteindelijk haar begeleiders op de hoogte en deed aangifte.

Uit rapportages van de reclassering en een psychiater blijkt dat de stiefopa licht verstandelijke beperkt is en mogelijk niet aangeboren hersenletsel heeft. Deskundigen vinden het waarschijnlijk dat dit van invloed was tijdens het plegen van de ontucht. De rechtbank neemt het advies over en verklaart de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Straf

De officier van justitie eiste 12 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een andere straf omdat zij een gevangenisstraf niet passend vindt. De rechtbank houdt rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Daarnaast liet de man blijken dat hij zich oprecht schaamt en spijt heeft. Daarbij zocht hij op eigen initiatief hulp en begeleiding, omdat hij niet wil dat zoiets weer gebeurt.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 3.800 euro aan het slachtoffer.