LICHTENVOORDE - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Lichtenvoorde tot een celstraf van 232 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan 2 mishandelingen, 3 diefstallen, een bedreiging, een vernieling, het bezit van een nepvuurwapen en het overtreden van een gebiedsverbod van de burgemeester.

In een periode van ongeveer 3.5 maand kwam de man veelvuldig met de politie in aanraking. In veel gevallen had dit te maken met de toenmalige vriendin van de man. Aan de man werden in totaal 9 strafbare feiten verweten.

De strafbare feiten

De rechtbank vindt bewezen dat de man zich aan de volgende feiten schuldig maakte.


Op 22 maart 2023 pakte de man zijn toenmalige vriendin bij haar keel en kneep hij haar keel dicht. 3 dagen later trok hij bij een ruzie aan haar haren, waardoor zij viel.


Op 4 mei 2023 nam de man gereedschap mee uit een leegstaand bedrijfspand. Dit gereedschap sloeg hij op in zijn woning.


Op 18 mei 2023 gooide de man de achterruit van de auto van zijn toenmalige vriendin in.


Op 22 mei 2023 bedreigde de man zijn toenmalige vriendin via de Telegram-app door haar bedreigende teksten te sturen.


Op 9 juni 2023 stal de man een damesfiets op het station in Lievelde. Deze fiets werd op 11 juni 2023 in zijn woning aangetroffen. In diezelfde woning werd toen een nepvuurwapen aangetroffen.


Op 26 juni 2023 stal de man touw uit buizen die uit de grond staken en dat bedoeld was om kabels door de buizen heen te trekken.


Ten slotte trof de politie op 1 juli 2023 de man aan bij de woning van zijn toenmalige vriendin, terwijl de burgemeester hem een gebiedsverbod had opgelegd en hij daar dus niet mocht komen.

Vrijspraak van vernieling

De rechtbank vindt niet bewezen dat de man de kruipruimte onder de woning van zijn buurman vernielde. Dat feit verweet de officier van justitie hem wel. De rechtbank oordeelt dat het enkel graven van een gat onder de fundering tussen 2 woningen geen vernieling oplevert en spreekt de man daarvan vrij.


Behandeling

De man maakte zich in korte tijd schuldig aan in totaal 8 strafbare feiten. Dit terwijl hij eerder niet vaak met politie en justitie in aanraking kwam. Veel van de feiten hadden te maken met zijn toenmalige vriendin. Daarnaast gebruikte verdachte veel drugs en alcohol. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man behandeling krijgt. Dat adviseerde de reclassering ook.


De rechtbank legt daarom een grotendeels voorwaardelijke straf aan de man op. De man hoeft niet opnieuw de gevangenis in, maar moet zich wel 3 jaar lang houden aan de voorwaarden, waaronder behandeling in een kliniek en later in ambulante vorm.

Andere straf dan eis

Ook de officier van justitie eiste een grotendeels voorwaardelijke straf (172 dagen waarvan 120 dagen voorwaardelijk). De rechtbank legt een groter voorwaardelijk strafdeel op (180 dagen) dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank het heel ernstig vindt dat de man zich in zo’n korte tijd aan zoveel strafbare feiten schuldig maakte.