WINTERSWIJK - De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man voor het veroorzaken van een verkeersongeval op 17 februari 2022 tot een taakstraf van 160 uur. Ook krijgt de man een rijtontzegging van 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk. De man kwam met de linkerkant van zijn auto op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht en botste op de auto van het slachtoffer. Die liep door het ongeval zwaar lichamelijk letsel op.


De rechtbank had de zaak begin 2023 aangehouden voor extra onderzoek naar het medicatiegebruik van de man.

De rechtbank stelt vast dat de man onder invloed van Oxycodon en Alprazolam achter het stuur zat. De man zei dat hij de medicatie op voorschrift van een arts gebruikte. Hij zou verder pas na het ongeval Alprazolam hebben ingenomen. Dat vindt de rechtbank niet aannemelijk. Uit het NFI-rapport volgt dat de bloedwaardes van de man niet passen bij therapeutisch gebruik van die medicijnen. Een combinatie van die medicijnen versterkt het dempend effect op de hersenen en dus de negatieve effecten op de rijvaardigheid. De man wist wel dat het gebruik van die medicijnen, met name in combinatie met elkaar, de rijvaardigheid sterk vermindert.

De man kwam zonder enige aanleiding op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht en was niet meer in staat een aanrijding met het slachtoffer te voorkomen. Gelet hierop en het feit dat de man te hoge waardes medicatie in zijn bloed had, oordeelt de rechtbank dat hij dusdanig onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gehandeld, dat hij schuld heeft aan het verkeersongeval zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet.

Zwaar lichamelijk letsel

Het slachtoffer liep bij het ongeval zwaar lichamelijk letsel op. Het gaat onder meer om meerdere botbreuken. Na een operatie ontstonden complicaties. Volledig herstel vindt niet plaats.

Straf

De rechtbank veroordeelt de man tot een taakstraf van 160 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dat is 1 jaar langer dan geëist vanwege de ernst van de zaak.