ZEVENAAR - De rechtbank spreekt een 21-jarige man uit Zevenaar vrij van verkrachting. Het dossier bevat onvoldoende bewijs om te concluderen dat de seks - die vrijwillig begon - op enig moment is voortgezet onder dwang van de man.


In juni 2021 spraken de man en vrouw af om na een kroegbezoek seks met elkaar te hebben. De vrouw die aangifte tegen hem deed, omschreef haar relatie met de man als ‘friends with benefits’. Die bewuste nacht hadden zij – buiten op een beschutte plek - vrijwillig seks. Volgens de vrouw had ze op enig moment pijn en vroeg ze de man te stoppen. Volgens haar duwde de man haar hoofd tegen een boom en ging door. Volgens de man vond zij hardhandige seks fijn en stopte hij direct toen zij hem dat vroeg.


​ Geen doorslaggevend bewijs in dossier

De vraag die de rechtbank moest beantwoorden was of de man de vrouw dwong tot het ondergaan van seksuele handelingen. De rechtbank staat voor het dilemma dat zowel de verklaring van de vrouw als van de man waar kunnen zijn, gelet op de bewijsmiddelen in het dossier. Over het kernpunt in deze zaak - namelijk of de seks de gehele tijd vrijwillig was of dat er op enig moment sprake is geweest van dwang - is er geen doorslaggevend bewijs.

Vrijspraak

In een situatie als deze kan de rechtbank niet anders dan terugvallen op een grondregel van het Nederlandse strafrechtelijk systeem: in het geval van redelijke twijfel moet die twijfel in het voordeel van de verdachte uitvallen (in dubio pre reo). De rechtbank spreekt de man daarom vrij.