TERBORG - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man voor mishandeling en bedreiging. Daarnaast had hij een vuurwapen met munitie in bezit. De rechtbank legt hem 276 dagen gevangenisstraf en de tbs-maatregel met voorwaarden op. De man maakte zich op 3 februari 2021 schuldig aan mishandeling. Hij was in het kader van een crisismaatregel opgenomen bij een instelling in Terborg. Daar wilde hij niet in gesprek gaan met de psychiater, waarop werd gezegd dat hij de ruimte moest verlaten. De man werd vervolgens boos en mishandelde en bedreigde de psychiater. Daarnaast had de man – op een ander moment dan de mishandeling - ook een vuurwapen met munitie in bezit.

Gevoelens van angst en onveiligheid

De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat het geweld was gericht tegen een hulpverlener die zich ervoor inspant om de man juist de nodige zorg te bieden. Daarbij is het dragen van een geladen wapen gevaarzettend. De kans bestaat dat hij deze pistool ook daadwerkelijk zou gaan gebruiken. Daarnaast zorgt het bezit van een vuurwapen voor gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Daarom oordeelt de rechtbank dat een gevangenisstraf een passende straf is.

Tbs met voorwaarden

De man is onderzocht door een psychiater en psycholoog. Ze schatten het herhalingsgevaar hoog in. Daarnaast heeft de man problemen om in de agressieregulatie en controleverlies. De man heeft een chronische psychotische kwetsbaarheid. Daarom moet de man behandeld worden. De rechtbank legt daarom tbs met voorwaarden op. Eén van de voorwaarden is dat de man zich moet melden bij de reclassering. Daarnaast moet hij meewerken aan een time-out als de reclassering dat nodig vindt. Verder moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en meewerken aan alcohol- en drugstesten.

Vrijheidsbeperkende maatregel
Naast de celstraf en tbs met voorwaarden legt de rechtbank ook de maatregel tot vrijheidsbeperking en gedragsbeïnvloeding op. Dit houdt in dat de man na afloop van zijn celstraf en tbs met voorwaarden zich aan vrijheidsbeperkende en gedragsbeïnvloedende maatregelen moet houden. Dit is om de risico op herhaling van geweldsmisdrijven te minimaliseren.