WESTENDORP - De politierechter veroordeelt een 40-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre voor het uitlokken van een blokkade op de Rijksweg A18 (ter hoogte van Westendorp). De man krijgt een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 56 voorwaardelijk. Daarbij moet de man een werkstraf van 100 uur verrichten. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 3.600 euro betalen.Op 28 juli 2022 waren er op de Rijksweg A18 bij Westendorp zogenoemde boerenprotestacties, gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zo'n 30 personen met tractoren blokkeerden de snelweg door onder meer mest, stro en grond te dumpen. Dit deden zij op de op-/afrit van de A18, terwijl het donker was. Na deze gecoördineerde actie reed de groep weg. Door via WhatsApp op te roepen om deel te nemen aan de dumpactie bracht de man de veiligheid van het verkeer in gevaar. Na afloop van de actie is het afval in opdracht van Rijkswaterstaat door een aannemer naar de berm verplaatst. Boeren, waaronder verdachte, hebben het afval daar de volgende dag verwijderd.

Over de strafrechtelijke grens

Door via WhatsApp-berichten op te roepen tot actie heeft de man anderen uitgelokt om een openbare weg te versperren. Volgens de politierechter is de man over de strafrechtelijke grens gegaan. Er hadden ernstige dingen kunnen gebeuren: 'U hebt zorgen over de positie van boeren en over uw gezin, dat begrijp ik. Maar iemand anders had hier getroffen kunnen worden door een ongeluk.'

Strafbepaling

De rechter benadrukt dat de vrijheid van demonstratie een belangrijk recht is, maar je mag daarbij geen anderen in gevaar brengen. De rechter veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 56 voorwaardelijk. Hij heeft 4 dagen in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet terug de cel in, tenzij hij in de proeftijd (van 2 jaar) opnieuw een strafbaar feit begaat. Daarbij legt de rechter hem een werkstraf op van 100 uur.

Schadevergoeding

Rijkswaterstaat diende een schadevergoeding in voor het verplaatsen van materiaal naar de berm en het nemen van veiligheidsmaatregelen tijdens de actie. De rechter veroordeelt de man hoofdelijk tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3.600 euro. Dit betekent dat zowel de man als eventuele andere daders ervoor verantwoordelijk zijn dat deze schade wordt vergoed.