'S-HEERENBERG - De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Doetinchem tot een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden voor het veroorzaken van een ongeval waarbij een slachtoffer zwaargewond raakte.

In februari 2022 was de man - als bestuurder van een kooiaap (meeneemheftruck) - bezig met laad- en loswerkzaamheden op een industrieterrein in ’s-Heerenberg. Hij reed met de kooiaap met vooruitstekende lepels de openbare weg op, om hiermee een pallet uit een geparkeerde oplegger te halen. Terwijl de man de weg op reed, botste hij op het slachtoffer die op een scooter langs de vrachtwagen reed. Het slachtoffer raakte door het ongeval zwaargewond. Hij had meerdere breuken in zijn gezicht.


Onvoorzichtig

Tijdens de zitting en uit het dossier bleek dat de man op het moment dat hij de weg op reed geen zicht had op het verkeer dat zich aan de rechterzijde van de oplegger bevond. Het zicht werd nog extra beperkt, doordat de lepels op een hoogte van 1.45 meter stonden afgesteld. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig handelde door zonder (volledig) zicht met vooruitstekende lepels de weg op te rijden. Daarmee is bewezen dat de man schuld had aan het ongeval.

Impact ongeval

De rechtbank zag dat het ongeval een behoorlijke impact op de man had. De man heeft het ongeval uiteraard niet gewild. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank in het voordeel van de man rekening met het feit dat hij direct na het ongeval en ook later goed contact had met het slachtoffer en zijn partner. Ook is de man niet eerder veroordeeld voor vergelijkbare verkeersdelicten. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de man zijn rijbewijs nodig heeft voor de uitoefening van zijn werk als vrachtwagenchauffeur.

Al met al legt de rechtbank aan de man een taakstraf op van 100 uur. Als hij binnen de proeftijd van 2 jaren opnieuw een delict pleegt, zal hij ook zijn rijbewijs voor 6 maanden kwijtraken.