LICHTENVOORDE - De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Duitsland voor drugsbezit. Een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden voor het in bezit hebben van meer dan 9 kilo harddrugs. Een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats krijgt een geldboete van 200 euro voor het samen met een ander in bezit hebben van ongeveer 55 gram hasjiesj.

De 29-jarige man verbleef in een vakantiewoning die hij huurde in Lichtenvoorde. Op 1 april 2023 kwamen agenten af op een melding van de man. De man verklaarde dat zijn koffer met persoonlijke spullen uit de vakantiewoning was gestolen. In de koffer, die op het terrein werd teruggevonden, trof de politie meer dan 9 kilo harddrugs en ongeveer 300 gram softdrugs aan. Op de salontafel lag een weegschaal en een bakje met gruis van hennep, in de la van de tafel lag 55 gram hasjiesj. In de woning hing een henneplucht. De 22-jarige man verbleef samen met de 29-jarige man in de vakantiewoning.Criminele drugscircuit

De rechtbank komt op basis van het dossier tot het oordeel dat de aangetroffen harddrugs van de 29-jarige man zijn. Met het drugsbezit draagt hij bij aan het criminele drugscircuit. Daarbij was de man in 2021 en in 2022 al in Duitsland veroordeeld voor invoer en voor handel in drugs. Gelet op de ernst van het delict is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

Toegestane gebruikshoeveelheid overschreden

Volgens de rechtbank is de 22-jarige man schuldig aan het bezit van 55 gram hasjiesj. Deze hoeveelheid is meer dan de in Nederland toegestane gebruikershoeveelheid. De rechtbank vindt niet bewezen dat deze man betrokken was bij de harddrugs die in de koffer zijn aangetroffen. Verder heeft de man geen strafblad. De rechtbank veroordeelt de man tot een geldboete.