DOETINCHEM - Het Openbaar Ministerie eist 21 maanden gevangenisstraf (waarvan 6 voorwaardelijk) tegen een 23-jarige verdachte, die via bankpasfraude acht slachtoffers voor tienduizenden euro’s oplichtte in onder meer Doetinchem, Hengelo en Zelhem. “Hij heeft op doordachte en doortrapte wijze bejaarde slachtoffers opgelicht en grote bedragen van de rekeningen van de slachtoffers weggenomen”, aldus de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo.

De man deed zich voor als medewerker van een bank en wist op die manier de hand te leggen op bankpassen, pincodes en andere gegevens van zijn kwetsbare slachtoffers op leeftijd. Aan de telefoon werd de slachtoffers (allen senioren) meegedeeld dat er een probleem was hun bankrekening: die was zogenaamd gehackt en/of er was ‘geprobeerd’ ongewild geld af te schrijven door een derde persoon. De verdachte verscheen telkens kort na dat telefoongesprek aan de deur om de pasjes van de ouderen in te nemen.

Vervolgens werden met die pasjes bij pinautomaten grote geldbedragen afgeschreven en dus gestolen.

In totaal maakte de verdachte volgens het OM op deze manier ruim een ton euro buit. Voor één van de aangevers, over wiens bankpasje hij langere tijd kon beschikken, liep de schade op tot 75.000 euro. De 23-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats werd 18 augustus gearresteerd. Bij de aanhouding werd in zijn onderbroek een pas van een slachtoffer gevonden.

Het OM: “Met zijn handelen heeft hij de slachtoffers financiële schade toegebracht en een grote inbreuk gemaakt op hun vertrouwen in de medemens. Deze feiten veroorzaken niet alleen bij de directe slachtoffers onrust, maar ook op grotere schaal in de maatschappij.”