DOETINCHEM - De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen 40 maanden gevangenisstraf geëist tegen een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem. De man zou tussen 2008 en 2020 een bedrag van ruim 1.9 miljoen euro hebben witgewassen. ‘Ik vind het schokkend hoe “gewoon” verdachte het plegen van deze feiten is gaan vinden. Als er geld nodig was, werd even een factuurtje geregeld. Verdachte gebruikte de gemeente als flappentap’, aldus de officier van justitie.

De man had vanuit zijn functie bij de gemeente de bevoegdheid om facturen te accorderen. Hij zou vanaf 2008 een groot aantal valse facturen hebben opgemaakt op naam van bedrijven waaraan zijn zus verbonden was. Hij kon de uitbetaling van de vervalste facturen vervolgens zelf goedkeuren. Het geld werd overgemaakt naar bankrekeningen die gelieerd waren aan de bedrijven en vervolgens (deels) overgeboekt naar rekeningen van de ambtenaar of contant aan hem overhandigd. De verdachte en zijn zus hebben het geld verdeeld.

Nadat de fraude werd ontdekt, werd de ambtenaar in 2020 ontslagen. De gemeente deed in dat jaar ook aangifte. Om het geld terug te vorderen, heeft de gemeente een civiele procedure gevoerd. Het familielid is als medeverdachte in het strafrechtelijk onderzoek aangemerkt, maar is inmiddels overleden.

De man stond vandaag terecht voor valsheid in geschrifte en witwassen. ‘Verdachte en zijn zus hebben zichzelf gedurende een zeer lange periode schaamteloos verrijkt’, aldus de officier van justitie in het requisitoir. ‘Verdachte maakte hierbij stelselmatig en op grove wijze misbruik van zijn functie en bevoegdheden als teamleider binnen de gemeente Doetinchem. Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever, de gemeente Doetinchem, in de hoogst mogelijke mate geschonden. Het gaat om ongelofelijk veel geld, gemeenschapsgeld. Door het handelen van verdachte is ook het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van de overheid en in het bijzonder van werknemers van de overheid ernstig geschaad.’

Gezien de ernst van de feiten vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 40 maanden passend.