DOETINCHEM - ‘’Beide verdachten hebben op een slinkse wijze kwetsbare mensen in een positie gedwongen dat ze geld afgaven. Ik geloof helemaal niets er van de verdachten dit deden om pedofielen te ontmaskeren. En zelfs als dat het geval zou zijn, dan wisten ze heel goed dat dergelijke eigenrichting niet goed te praten valt.’’ Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Almelo de strafeis tegen twee verdachten van 21 en 22 jaar uit Doetinchem.

De verdachten werden op 16 augustus 2022 aangehouden na een afpersing in Haaksbergen. Daar werden twee mannen na een afspraak via een datingsite, waarbij seksueel contact met een minderjarige in het vooruitzicht wordt gesteld, naar een parkeerplaats gelokt. Op de parkeerplaats ontstond volgens de aangevers meteen een intimiderende sfeer, waarbij onder andere gedreigd werd om de ‘pedofiele neigingen’ openbaar te maken. De mannen werden gedwongen om mee te gaan naar een pinautomaat om 200 euro te pinnen. De verdachten eisten ook dat er 5000 euro overgemaakt zou worden, maar het lukte de mannen om te vluchten voordat de betalingsopdracht gegeven was.

De verdachten zijn volgens het OM ook betrokken bij een soortgelijke afpersing in Laag Keppel op 8 augustus 2022. Hier werd het slachtoffer gedwongen om naar verschillende pinautomaten in Laag Keppel en Doetinchem te rijden en te pinnen tot de limiet was bereikt. Toen bleek dat de man over meer geld kon beschikken, verhoogden de afpersers de eis. De verdachte leende geld bij een vriendin om hieraan te voldoen. Uiteindelijk werd hier 3000 euro buit gemaakt.

‘’Dit alles heeft bij de slachtoffers een groot gevoel van schaamte en machteloosheid teweeg gebracht’’ aldus de officier van justitie op zitting. ‘’Ze zijn op hun kwetsbaarst gechanteerd en bedreigd. En dat voor een paar duizend euro. Van de buit hebben de verdachten schoenen gekocht en zijn ze een nachtje in België gaan logeren.’’

Volgens de officier van justitie is het duidelijk dat het motief niet lag in het ontmaskeren van mogelijke pedofielen, maar was het de verdachten gewoon om geld te doen. Dit wordt versterkt doordat de verdachten eerder ook al betrokken waren bij het afpersen van leeftijdsgenoten.

Eén slachtoffer zou jarenlang zijn afgeperst. De jongen werd bedreigd met wapens, geïntimideerd en mishandeld door een groep jongens, waarbij de 21- jarige verdachte een leidende rol speelde. Anderen hielpen mee door bijvoorbeeld een bankrekening beschikbaar te stellen of te doen of ze een afspraak wilden met het slachtoffer. Tijdens de afspraak werd het slachtoffer dan opgewacht door de verdachten. Dit heeft een enorme impact gehad op het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in mensen bij het slachtoffer, aldus de officier van justitie. De 21-jarige stond ook terecht voor een afpersing van een andere leeftijdsgenoot, waarbij in totaal 2500 euro werd betaald.

Uit de strafmaat moet volgens de officier van justitie een duidelijk signaal klinken richting verdachten en maatschappij: ‘’Afpersingen onder het mom van pedojagen en afpersing van leeftijdsgenoten wordt zwaar bestraft.’’ Bij de strafmaat laat de officier verder meewegen dat de verdachten geen oprechte spijt tonen en hun eigen rol klein proberen te maken. ‘’ Het is hetzelfde berekenende, slinkse gedrag dat ook uit het dossier blijkt’’, aldus de officier van justitie.

Voor de 21-jarige vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 34 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geboden.

De 22-jarige, die bij minder strafbare feiten betrokken is, hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen. De officier vroeg de rechtbank ook om beide verdachten een contactverbod met alle slachtoffers op te leggen.

Eerder deze week stonden in het onderzoek naar de afpersingen ook twee minderjarigen achter gesloten deuren terecht voor de meervoudige kinderrechter. Tegen een destijds 13-jarige jongen werd 200 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie geëist voor zijn betrokkenheid bij de afpersingen in Haaksbergen en Laag Keppel en nog twee afpersingen in Arnhem en Deventer. Een 15-jarige, die terecht stond voor de afpersingen in Arnhem en Deventer, hoorde 150 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen.