DIDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vijf jaar cel geëist tegen twee mannen (22 en 24 jaar) die ervan worden verdacht op 21 juni 2020 een man uit Didam ernstig te hebben mishandeld op de oprit van zijn woning in het buitengebied.


De man hoorde lawaai op straat en trof daar de beide mannen. Toen hij het kenteken van hun auto wilde fotograferen/filmen, pakte een van de mannen de telefoon van hem af. Het slachtoffer zou daarop door beiden in zijn gezicht zijn getrapt en tegen zijn hoofd geschopt.

De verwondingen die hij opliep: bloedneus, blauwe ogen, gat in de schedel, verbrijzelde oogkas en meerdere breuken in het wenkbrauwbot, een kapotte neus en een afgebroken hoektand. Er was een zware operatie nodig om het letsel te herstellen, volgens de officier. Er waren titaniumplaten nodig voor het herstel van de schedel, en 43 hechtingen. De impact die de mishandeling op het slachtoffer, zijn partner en kinderen heeft gehad, is enorm, aldus de officier in haar requisitoir.

De beide verdachten betwisten niet dat zij betrokken waren bij een vechtpartij met de man, maar ontkennen dat er getrapt zou zijn tegen het hoofd van het slachtoffer. Zij stellen dat de man zelf is begonnen met het trappen en dat zij zich slechts met enkele vuistslagen hebben verdedigd tegen het agressieve gedrag van het slachtoffer.

Wat de officier van justitie betreft is er geen reden om te twijfelen aan de verklaring van het slachtoffer. Het letsel dat hij heeft opgelopen past niet bij een enkele klap op de neus, maar meer bij het scenario van het slachtoffers en zijn partner, in combinatie met het feit dat er bij beide verdachten geen letsel is gezien en/of beschreven. Ook verklaringen van andere getuigen ondersteunen het verhaal van het slachtoffer, evenals de bloedsporen op een de schoenen van een van de verdachten.

De officier heeft de mannen poging tot doodslag ten laste gelegd. Een celstraf van vijf jaar zou op zijn plaats zijn, vindt het OM. Het OM rekent het beide verdachten daarbij ook ernstig aan dat zij de schuld proberen te leggen bij het slachtoffer.