WINTERSWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen 37-jarige man uit Duitsland. Hij wordt ervan verdacht zijn achtjarige zoon te hebben mishandeld, verwaarloosd en wederrechtelijk van zijn vrijheid te hebben beroofd. Dit deed hij samen met de moeder van de jongen.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde beide ouders op 14 augustus 2018 tot een gevangenisstraf van drie jaar. De officier van justitie had vijf jaar geëist en ging in hoger beroep; hij vond de straf niet hoog genoeg. Ook de moeder ging in hoger beroep.

Vermagerd en vervuild
De achtjarige jongen werd op 22 juli 2017 betrapt bij het stelen van eten uit de koelkast van de buren op een camping in Winterswijk. De jongen was naakt en zag er zeer vermagerd en vervuild uit. Ook had hij striemen op zijn polsen. Uit het onderzoek dat volgde bleek uit appverkeer tussen beide ouders dat de jongen in bed in zijn broek plaste. Ook stal hij eten en andere goederen. Daarvoor moest hij gestraft worden. Zo appt de verdachte dat zijn zoon steeds meer muteert tot dier. Ook stelt de moeder een “kopschot” voor. “In plaats van dat de verdachten zorgden voor een veilige, liefdevolle en gezonde omgeving voor hun kinderen, deden ze precies het tegenovergestelde.”

Kist
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), kan niet begrijpen dat je zo kunt spreken over je eigen kind van acht haar. “Hoe is het om als vader of moeder van een achtjarig zoontje hem te decimeren tot minder dan een huisdier? Het is een vraag waarop ik na lezing van het hele dossier en de behandeling vandaag nog steeds geen antwoord heb.”

In deze zaak constateert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de jongen ondervoed was en veel te klein voor zijn leeftijd. Ook had (en heeft) hij littekens van het vastbinden op zijn polsen en enkels. Eveneens was er sprake van schimmelinfecties aan zijn benen en voeten, waardoor hij slechts moeizaam kon lopen. Ook vindt het OM bewezen dat hij – ook bij lagere temperaturen - naakt in een kist werd opgesloten. Daarbij moest hij in zijn eigen urine en ontlasting liggen.

Veilig en liefdevol
De AG vindt een forse gevangenisstraf voor de verdachte passend. “Weliswaar heeft hij enige verantwoordelijkheid genomen. Maar ik reken het hem aan dat hij nog steeds zijn handelen toeschrijft aan de gedragsproblemen van zijn zoon. Dit terwijl zijn zoon ná 22 juli 2017 die gedragsproblemen nooit meer heeft getoond.”

Duidelijk is dat de jongen, maar ook zijn zusje, beschadigd is door hun ouders. “In plaats van dat de verdachten zorgden voor een veilige, liefdevolle en gezonde omgeving voor hun kinderen, deden ze precies het tegenovergestelde”, aldus de AG in haar requisitoir. “En niet voor de eerste keer. In 2012 zijn zij beiden in Duitsland veroordeeld voor vergelijkbaar handelen jegens de oudste zoon van de vrouwelijke verdachte.”

Duitsland
De vader is daarvoor ook veroordeeld en heeft die straf ondergaan. De moeder zit nog vast. Daarom wordt haar zaak in Nederland pas behandeld nadat zij de straf in Duitsland heeft uitgezeten.

Het gerechtshof in Arnhem doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.