DOETINCHEM - De rechtbank veroordeelt een 65-jarige man uit Doetinchem voor valsheid in geschrift en witwassen van ruim 1,9 miljoen euro. De man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 40 maanden.De man werkte tussen 2008 en 2020 als ambtenaar bij de gemeente Doetinchem. In die periode maakte de man 238 valse facturen op en liet daarmee ruim 1,9 miljoen euro uitbetalen aan bedrijven die op naam van zijn zus stonden of aan haar gelieerd waren. De opbrengst verdeelden zij vervolgens.

Zelfverrijking

De man leefde royaal van het geld en gaf cadeaus aan anderen. Uit de e-mailwisseling tussen de man en zijn zus kwam het beeld naar voren van een schaamteloze wijze van zelfverrijking. Toen de man geconfronteerd werd met zijn gedragingen, gaf hij aan dat hij de gemeente als 'flappentap' was gaan zien. De rechtbank vindt dat er sprake is van minachting voor het gemeenschappelijk belang, waaraan de man juist vanuit zijn functie dienstbaar had te zijn. De rechtbank neemt dit de man ernstig kwalijk.

Straf gelijk aan eis

Ondanks dat de man nooit eerder met politie en justitie te maken heeft gehad en openheid van zaken heeft gegeven, vindt de rechtbank gelet op het benadelingsbedrag alleen een forse gevangenisstraf passend. De rechtbank volgt daarom de eist van de officier van justitie en legt een gevangenisstraf van 40 maanden op.