ZELHEM - Op vrijdag 25 augustus 2023 werd een organist in een kerk in Zelhem aangevallen terwijl hij aan het spelen was. Een 36-jarige verdachte, die op dat moment in een psychose zat, probeerde de organist over de balustrade te duwen, terwijl hij iets riep in de trant van: “Ik ga jou naar beneden flikkeren, jij moet dood". Vervolgens heeft verdachte de organist behoorlijk mishandeld. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank in Zutphen TBS met voorwaarden tegen de verdachte.


“De organist liep fors letsel op. Dit had veel erger kunnen aflopen”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. De verdachte gaf in zijn verklaring aan dat hij op zoek was naar de duivel, dat hij die wilde aanpakken. Hij klom via het orgel naar boven en viel de organist aan. Deze wist uiteindelijk de politie te waarschuwen toen hij na meermaals aandringen toestemming van verdachte kreeg om naar het toilet te gaan. Verdachte verzette zich bij zijn aanhouding en was dreigend en agressief tegen de politie.

De officier van justitie stelt dat er genoeg bewijs is voor poging tot doodslag op de organist, gelet op de hoogte van de balustrade waar verdachte hem overheen wilde duwen en ook gezien het feit dat de verdachte met volle kracht tegen het hoofd van de organist schopte terwijl deze al op de grond lag. Verder acht de officier bewezen dat verdachte schuldig is aan bedreiging en vernieling.

Deskundigen, waaronder een psychiater en een psycholoog, die de verdachte onderzochten concludeerden dat sprake was van diverse psychische stoornissen. De verdachte was tijdens de aanval de verbinding met de werkelijkheid volledig kwijt. In lijn met het advies van de desbetreffende deskundigen acht het openbaar ministerie de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. Daaruit volgt dat tbs met voorwaarden de best passende straf is.

“De verdachte heeft openheid van zaken gegeven en heeft de organist een brief geschreven om zijn excuses aan te bieden. Verder is het positief te noemen dat verdachte momenteel zeer gemotiveerd is om aan zichzelf te werken”, legde de officier van justitie uit toen zij haar strafeis motiveerde. Zij ging daarbij niet voorbij aan de grote impact van deze gebeurtenis op het slachtoffer: “Hij heeft letterlijk in doodsangst verkeerd en zal dit moeten verwerken. Ook bij anderen, zoals bezoekers van de kerk en buurtbewoners veroorzaakte deze gebeurtenis gevoelens van angst en onveiligheid.”

Tbs met voorwaarden houdt in dit geval onder andere in dat verdachte zich moet laten behandelen in een zorginstelling, dat hij moet meewerken aan het toezicht door de reclassering, dat hij meldplicht heeft en dat hij geen alcohol en drugs mag gebruiken. Ook moet hij zich houden aan een contact- en locatieverbod.