TERBORG - De rechtbank veroordeelt een vader (53) en een zoon (25) uit Terborg voor het hebben van een grote hoeveelheid oude wapens in hun woning. Het duo krijgt allebei een gevangenisstraf van 243 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk. De 3 dagen die ze al vast hebben gezeten worden daarvan afgetrokken, zodat de mannen nu niet meer teruggaan naar de gevangenis. Daarbij moeten de mannen een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

De mannen hadden in hun woning een grote hoeveelheid oude wapens en munitie voorhanden. De rechtbank heeft de stellige overtuiging dat zij dit vanuit hobby en interesse hebben gedaan. Op geen enkele manier blijkt dat zij deze goederen voor andere (criminele) doeleinden hebben gebruikt of wilden gaan gebruiken. Dat neemt niet weg dat zij een hele gevaarlijke situatie hebben gecreëerd. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun directe woonomgeving. De mannen wonen in een rijtjeshuis. De Explosieven Opruimings Dienst concludeerde bovendien dat 100 tot 150 meter een veilige ontruimingsafstand zou zijn.

Andere straf dan eis
De officier van justitie eiste tegen beide mannen een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank stelt voorop dat de grote hoeveelheid wapens en munitie en de gevaarzetting een dergelijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf zeker rechtvaardigt. Maar de rechtbank komt tot minder strafbare feiten dan waar de officier van justitie bij haar eis van uit is gegaan. Ook houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van het duo en de omstandigheid dat zij niet eerder zijn veroordeeld.

Alle wapens van de mannen waren in beslag genomen. De wapens die ze niet meer thuis mogen hebben, worden onttrokken aan het verkeer. De overige wapens die de mannen wel thuis mogen hebben, krijgen ze terug.