DIDAM - De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Didam voor het veroorzaken van een verkeersongeluk. Dit ongeval veroorzaakte hij in een onverzekerde auto. De man krijgt een taakstraf van 120 uur en een geldboete van 600 euro. Daarbij mag hij 6 maanden lang geen motorrijtuig besturen.

Op 7 augustus 2021vond in Laag-Keppel een botsing plaats tussen de man en een tegemoetkomende motorrijder. De man verleende geen voorrang, reed veel te hard en stond met zijn auto verkeerd voorgesorteerd. Hij paste zijn snelheid niet aan de verkeersituatie aan, waardoor hij uiteindelijk - na het passeren van een kruising waarbij hij hard optrok - op de verkeerde weghelft terechtkwam. Vanwege dit harde optrekken kon hij niet meer op tijd remmen en reed hij de motorrijder aan.

Het slachtoffer raakte door de aanrijding gewond en kon door de verwondingen zijn baan, hobby’s en overige werkzaamheden een tijdje niet uitoefenen. Uit de op zitting voorgedragen slachtofferverklaring blijkt de grote impact die het gevaarlijke rijgedrag van de man op het slachtoffer had.


Risicovol gedrag onaanvaardbaar

De man is eerder veroordeeld voor een verkeersmisdrijf en het onverzekerd rondrijden. De rechtbank merkt op dat het de man duidelijk moet zijn dat risicovol gedrag in het verkeer onaanvaardbaar is. In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat de man tijdens de zitting aangaf dat zijn rijgedrag anders kan en moet. Hij zegt daarmee een begin te maken. De rechtbank leidt daaruit af dat de man eindelijk door heeft hoe problematisch zijn huidige rijgedrag is.


Strafbepaling

De rechtbank kijkt naar alle omstandigheden en vindt vanwege het veroorzaken van het ongeluk een taakstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden passend. Deze straf is lager dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank de man een minder zware vorm van schuld aanrekent dan de roekeloosheid die de officier van justitie hem verwijt. De rechtbank zoekt bij het bepalen van de straf aansluiting bij uitspraken in soortgelijke zaken.

Wat betreft het onverzekerde rijden vindt de rechtbank een geldboete van 600 euro passend. Daarbij legt de rechtbank voor het onverzekerd rijden een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar op. Deze voorwaardelijke straf geldt als een extra stok achter de deur voor de man om zich te houden aan de verkeersregels.