ARNHEM - “Je ziet iets, het roept emoties bij je op, je tikt iets in, en dan stuur je het weg, de hele wereld over.” Deze constatering van de officier van justitie liep als een rode draad door de snelrechtzittingen van woensdag 10 februari in Arnhem. Daar stonden zes verdachten terecht omdat ze rondom de avondklokrellen iets opruiends of bedreigends hadden geschreven op sociale media.


Het ging om teksten als: “Je kan beter bij de Cobra afspreken, als je ramen doorgooit heb je allemaal messen en vuurwerk.” Of: “Ik ga politieagent neerschieten.” Of: Laat ze hier maar met molotovs op de wouten gooien”, en “niet met zn allen op 10 wouten nee allen op 1 hem in de menigte trekken en niks meer van over laten.” Over die laatste berichten zei de officier van justitie: “Onvoorstelbaar. Dit zijn teksten van de ergste categorie.”

De berichten werden gedeeld in groepen met namen als Protest Tiel, Protest Winterswijk of Avondklok Arnhem. De politie heeft rondom de avondklokrellen de sociale media goed in de gaten gehouden, omdat de rellen daarop werden geregeld. Zodoende stuitte ze op deze berichten, aldus de officier.

Tegen de verdachte die verantwoordelijk wordt gehouden voor de “molotov op wouten”-tekst, een 22-jarige man uit Winterswijk, eiste de officier vier weken gevangenisstraf waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar ”Het moet duidelijk zijn dat dit echt niet kan”, vond hij. De rechter besloot tot een werkstraf van 60 uur en 17 dagen celstraf waarvan 14 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De officier opperde dat het misschien beter zou zijn als er “een filter” op sociale media zou zitten waardoor je een bericht niet meteen kunt verzenden, en dat enige tijd na het typen ervan eerst nog eens wordt gevraagd of je het wel echt wilt versturen. Want er klonk woensdag in de zittingszaal heel wat spijt. “Ik ben er kapot van”, zei de 22-jarige.

In totaal zijn er woensdag 10 februari voor de rechtbank Gelderland tien verdachten gedagvaard vanwege ongeregeldheden rondom de avondklok: vier in Zutphen, zes in Arnhem. Twee zaken zijn aangehouden. Er zijn tijdens de zitting in Arnhem zowel werk- als celstraffen geëist.