DOETINCHEM - Nederland is op 4 mei 2 minuten stil. We herdenken alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. Dit jaar is extra bijzonder omdat we 80 jaar vrijheid vieren.
Op deze pagina vindt u meer informatie over het programma op 4 en 5 mei. Ga voor de nieuwste informatie naar Doetinchem herdenkt en viert.
Doetinchem
Om 18.40 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk. De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen. Na een welkom van ceremoniemeester Rob Janssens volgt een voordracht door de heer Mart de Kruif, generaal buiten dienst. Kinderburgemeester Maud van der Aart leest een gedicht voor. Tijdens de herdenking hoort u de Drum- en Showfanfare DES en het koor Abbey Wednesday. Gemeentesecretaris Gerben Karssenberg is ook aanwezig.
Om 19.20 uur trekt de stille tocht vanaf de Catharinakerk langs het Joods Monument in de Boliestraat naar het Mark Tennantplantsoen. Begeleid door een drumformatie onder leiding van Patrice van Schie. Burgemeester Mark Boumans houdt daar een toespraak. Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur, vindt er een kranslegging plaats. Vanaf 20.30 uur is er koffie en thee in de Catharinakerk, gevolgd door een herdenkingsconcert om 21.00 uur door Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Let op: vol is vol.
Wehl
Vanaf 18.15 uur openen de deuren van het Koningin Beatrixcentrum. De herdenking start om 18.30 uur met een openingslied door het koor One More Voice en muziekvereniging AMDG. Wethouder Ingrid Lambregts spreekt een herdenkingswoord uit, gevolgd door toespraken en muziek. Om 19.50 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Na de kranslegging is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Wethouder Rosa Giesen is ook aanwezig.
Gaanderen
Om 18.45 uur start de herdenkingsdienst in sporthal de Pol. Na het welkomstwoord van het Oranje Comité Gaanderen zijn er bijdragen van een gemengd koor. Om 19.17 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Daar zal de voorzitter van het Oranje Comité Gaanderen opnieuw een welkomstwoord uitspreken, gevolgd door een toespraak van wethouder Robbert Hummelink. Bij het oorlogsmonument zijn ook de krans- en bloemlegging en de 2 minuten stilte. Wethouder Rens Steintjes is ook aanwezig.
4 mei: Herdenkingsconcert door Symfonisch Blaasorkest Gaanderen
Na de herdenking op 4 mei geeft Symfonisch Blaasorkest Gaanderen om 21.00 uur een concert in de Catharinakerk in Doetinchem in het kader van 80 jaar Vrijheid. Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel brengt het 65-koppige orkest een gevarieerd programma ten gehore, dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. Solist is de jonge en zeer getalenteerde sopraan Emma Ebbers uit Gaanderen. U hoort haar in het Pie Jesu uit het Requiem van Gabriel Fauré, Ode aan de Vrijheid van de Nederlandse componist Carl Wittrock en het indrukwekkende thema uit Band of Brothers van Michael Kamen.
De entree is gratis. Let op: vol is vol. Het herdenkingsconcert is ook live te volgen.
5 mei: Bevrijdingsfestival Simonsplein
Intocht estafettelopers met bevrijdingsvuur
Het bevrijdingsvuur komt voor de 4e keer vanuit Wageningen naar Doetinchem, in samenwerking met Atletiekvereniging Argo. De estafetteloopgroep, bestaande uit hardlopers en wandelaars, start in de nacht van 4 op 5 mei en legt 75 kilometer af. Op verschillende locaties is het mogelijk om de laatste 10 of 15 km mee te rennen of wandelen. Het vuur arriveert op 5 mei rond 10.45 uur op het Simonsplein, waar wethouder Robbert Hummelink de groep verwelkomt. Op Argo Atletiek vindt u meer informatie.
Programma Bevrijdingsdag
Het programma sluit aan bij het landelijke thema van het comité 4 en 5 mei: Geboren in oorlog, de herinneringen opdat wij niet vergeten! Om 11.00 uur opent wethouder Robbert Hummelink het programma. Daarna volgen sprekers en muziekoptredens. Lokale inwoners delen hoe de oorlog hun jeugd beïnvloedde. Ook vertelt een veteraan over de blijvende impact van de oorlog. Muzikale ondersteuning komt van popkoor A Sign of Friendship en Irene van der Aart met haar vrijheidslied 'Ode aan de Vrijheid'.
Vrijheidsmaaltijd
Op het Simonsplein is een vrijheidsmaaltijd. Gasten ontmoeten elkaar aan de eettafel, waarbij ze vrijheid en onvrijheid bespreken. Dit is alleen voor genodigden.
Bevrijdingsfestival met muziek
Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom op het Simonsplein en kunt u genieten van verschillende muziekoptredens.
Veteranen Oost-Nederland op het Simonsplein
Op Bevrijdingsdag nodigen wij u uit om kennis te maken met de Veteranen van Oost-Nederland en het Veteranen Ontmoetingscentrum op het Simonsplein. Ontdek waar de Stichting Veteranen Oost-Nederland voor staat en wat zij doen voor hun achterban. Zij hopen u daar te ontmoeten!