DOETINCHEM - Op zondag 28 augustus heetten we ruim 200 vluchtelingen welkom in de crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem. Hoe is het nu, iets meer dan anderhalve maand later? We vragen het aan de locatiemanager.

Locatiemanager Sil: “Verschillende partijen hebben samen met man en macht gewerkt om de crisisnoodopvang van de grond te krijgen. De kleine projectgroep heeft binnen een korte tijd heel veel geregeld. Gelukkig is iedereen heel betrokken en behulpzaam. Tot nu toe gaat alles heel goed. Ik ben altijd met van alles bezig. Van activiteiten voor bewoners tot een lekkage die we zo snel mogelijk moeten laten oplossen."

Leuke activiteiten

De bewoners zelf hoeven ook niet stil te zitten. Er is een knutsel- en spellenhoek voor kinderen. Op het voetbalveldje verzorgt Sport-ID sportlessen. Er zijn ook activiteiten buiten de deur. Ze gaan bijvoorbeeld naar het Land van Jan Klaassen, of naar een wedstrijd van de Graafschap. “Dankzij Welkom in Doetinchem kunnen de bewoners af en toe even hun zorgen vergeten. We krijgen daar ook veel dankbaarheid voor terug”, aldus Sil.

Naar school

“We willen de mensen het gevoel geven dat hun ‘normale’ leven en ontwikkeling niet stil komen te staan.” Voor kinderen tot 4 jaar verzorgt Human Kind regelmatig voor 1,5 uur dagbesteding. Een groot deel van de kinderen gaat naar school. Voor de rest zijn we nog bezig met een basisschool. Volwassenen krijgen over een tijdje mogelijk taallessen. “Ik vind het belangrijk dat we de bewoners, jong en oud, kunnen blijven prikkelen door educatie.”

Samenwerking verloopt soepel

“We zijn 24 uur per dag bereikbaar voor omwonenden, bedrijven en andere organisaties. Als er iets aan de hand is, moeten we snel schakelen. Gelukkig gaat dat heel goed. Een keer zaten de containers voor het vuilnis nog vol. Buha was er toen binnen vijf minuten bij om het op te lossen. Ik denk dat het samenwerken en de korte lijntjes ervoor zorgen dat we tot nu toe nog geen grote problemen hebben gehad.”

Menswaardig verblijf

Waar locatiemanager Sil het meest trots op is? “Ik denk dat we de vluchtelingen echt op een menselijke manier kunnen opvangen in Doetinchem. Ik ben ook trots op de gemeente en haar inwoners voor de hulp en steun. Er is ontzettend veel gedoneerd en de kinderen kunnen al meedoen aan allerlei activiteiten die inwoners organiseren. Bed, bad en brood is hier op de CNO Doetinchem goed en uitgebreid geregeld.”