DOETINCHEM - Nederland is op 4 mei twee minuten stil. We herdenken alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945.


Doetinchem

Op 4 mei legt leggen burgemeester Mark Boumans, wethouder Henk Bulten en gemeentesecretaris Gerben Karssenberg om 15.00 uur een krans op de Joodse begraafplaats aan de Borneostraat.

Om 18.45 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk. Locoburgemeester Ingrid Lambregts, kinderburgemeester Sophie Wissing en Veerle Kappelle houden een toespraak. Tijdens de herdenking hoort u de Drum en Showfanfare DES en het koor Switch. Wethouders Henk Bulten en Robbert Hummelink en gemeentesecretaris Gerben Karssenberg zijn ook aanwezig.

Om 19.45 uur trekt de stille tocht vanaf de Catharinakerk langs het Joods Monument in de Boliestraat naar het Mark Tennantplantsoen. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur is er bij het monument in het Mark Tennantplantsoen een kranslegging. Vanaf 20.30 uur is er koffie en thee in de Catharinakerk met aansluitend een concert van het Kartuli Ansambli.

Wehl

Vanaf 18.45 uur openen de deuren van het Koningin Beatrixcentrum. De herdenking start om 19.00 uur met een herdenkingswoord van burgemeester Mark Boumans. Hierna hoort u verschillende toespraken en muziek. Om 19.50 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Na de kranslegging is het om 20.00 uur twee minuten stil. Wethouder Rens Steintjes is ook aanwezig.

Gaanderen

Om 18.45 uur start de herdenkingsdienst in sporthal de Pol. Na het welkomstwoord van het Oranje Comité Gaanderen zijn er bijdragen van het Koor Liberate en scholieren. Ook is er een toespraak van wethouder Jorik Huizinga. Om 19.30 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Hier zijn ook de krans- en bloemlegging en de twee minuten stilte. Wethouder Patrick Moors is ook aanwezig.

4 mei: het Kartuli Ansambli

Na de herdenking op 4 mei hoort u in de Catharinakerk muziek van het Kartuli Ansambli. Onder leiding van de Georgische dirigente Ketevan Tsiklauri zingen Nienke van Kerkhof, Hans Baken en Ruud Harmsen liederen uit alle regio’s van Georgië.

Georgische levensliederen die verbinden

Inwoners van Georgië hebben, net als Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog, geleden onder oorlog en onderdrukking. De Georgische muziek verbindt en geeft een boodschap van hoop en vrede, ook vandaag de dag nog. Dat hoort u ook bij het Kartuli Ansambli op 4 mei.

Elke Georgische regio heeft een eigen zangcultuur.

Zo hoort u op 4 mei bergliederen, maar ook muziek uit het vlakke land en uit de stad. Al deze verschillende soorten Georgische muziek hebben één overeenkomst: het houdt mensen in moeilijke tijden overeind.

Estafetteloopgroep brengt het bevrijdingsvuur naar Doetinchem

Voor de tweede keer op rij komt het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen op 4 mei ook naar Doetinchem. De Doetinchemse estafetteloopgroep start in de nacht van 4 op 5 mei en brengt het vuur naar het Mark Tennantplantsoen. In totaal leggen ze 75 kilometer af.

De achterliggende gedachte is belangrijk

“De oorlog in Oekraïne herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.” vertelt Willy Ewes van de Doetinchemse loopgroep. “Ik wilde iets doen om mensen weer bewust te maken hiervan. En te laten nadenken over hoe belangrijk vrijheid is. Oorlog en vrijheid zijn altijd met elkaar verbonden. Iedereen kent de dodenherdenking en bevrijdingsdag. Toch gaan mensen er snel aan voorbij en verder met de orde van de dag.”

Willy overtuigde zijn bootcampgroep vorig jaar om het vuur mee op te halen in Wageningen. En met succes: “Iedereen doet dit jaar weer mee. Er zijn zelfs meer mensen bij gekomen!”

Sluit ook aan bij het laatste stuk van de estafette

Ook als u niet meeloopt vanaf Wageningen kunt u het laatste stuk uw steun betuigen. Wethouders Robbert Hummelink, Jorik Huizinga en Patrick Moors sluiten het laatste stuk van de hardlooproute aan. Wilt u ook meedoen? Sluit dan op 5 mei om 9.00 uur aan bij Fort Garry Horse. Willy: “Het is echt iets dat je samen doet. Dat maakt het ook zo mooi! Ik hoop natuurlijk dat meer hardlopers ons het laatste stuk vergezellen. Net als de wethouders!”