DOETINCHEM - We doen het op economisch gebied heel goed in gemeente Doetinchem. Het bedrijfsleven is op stoom, we zijn goed uit de crisis gekomen. Kijk alleen maar naar het regionale bedrijventerrein A18 bij Wehl. Ondernemers die op hun huidige plek niet verder kunnen groeien, kopen daar kavels. We kiezen in Wehl voor duurzame en succesvolle bedrijven met toegevoegde waarde. Niet voor logistieke centra, grote blokkendozen met maar drie man personeel.

Natuurlijk zijn er ook op economisch gebied grote uitdagingen. Zo komen we op termijn ruim 27.000 arbeidskrachten tekort in de Achterhoek. We hebben dus niet voor niets de ambitie om Doetinchem nog aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats en in 2036 te laten groeien tot 70.000 inwoners. En maken we daarnaast samen met de ondernemers en onderwijsinstellingen een actieprogramma op Doetinchem nog beter op de kaart te zetten en te versterken.

Op 23 augustus ben ik begonnen als wethouder economische zaken, onderwijs, cultuur, jeugd en jeugdzorg. Als opvolger van VVD-partijgenoot Maureen Sluiter, die gemeentesecretaris in Westervoort is geworden. Toen ik begon dacht ik: het zal wel een rijdende trein zijn waar ik op stap, het beleid ligt wel ongeveer vast. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn, je kunt wel degelijk een wissel de andere kant op zetten. Medewerkers zijn graag bereid mee te denken over veranderingen, daar staan ze open voor. Ik ben sowieso onder de indruk van de kwaliteit die we zelf in huis hebben, zeker op economisch gebied.

Natuurlijk moet je verder kijken dan alleen bedrijventerreinen. De binnenstad van Doetinchem is voor een gezonde economie heel belangrijk, daar wordt veel in geïnvesteerd. En vergeet ook Gaanderen en Wehl niet, daar zitten uitstekende bedrijven die onze aandacht verdienen. Op 19 november wordt de Dag van de Ondernemer gevierd. Dat doen we in Gaanderen. En op 25 en 26 maart houdt ondernemersorganisatie IG&D een Open Bedrijvendag, waar alle bedrijven in Doetinchem, Gaanderen en Wehl die dat willen hun deuren open stellen. Nooit eerder is er in onze gemeente zo’n groot evenement georganiseerd.

Ik voel me op mijn gemak in mijn nieuwe functie. Ik vind dat we een goed functionerend college van burgemeester en wethouders hebben, de stad wordt prima bestuurd. Als ondernemer weet ik waar je in het bedrijfsleven tegen aan loopt en wat een gemeentebestuur kan doen om je te helpen.

Wat ik graag zou willen zien is dat we in onze regio wat meer zelfbewustzijn krijgen. Voor mijn part een beetje met de borst vooruit gaan lopen. We hebben de zaakjes goed voor elkaar, je mag best een beetje pronken met de paradepaardjes die we in huis hebben. Wil je echt vooruit als gemeente, dan heb je innovatieve ondernemers nodig. Net als een goed cultureel klimaat. We hebben een veelheid aan verenigingen en initiatieven, kijk ook eens naar Amphion Cultuurbedrijf. Dat goed onderwijs essentieel is voor de toekomst van onze stad hoef ik niet uit te leggen.

Ik ga me inspannen om in de maanden die me resten zoveel mogelijk aandacht aan de portefeuilles die ik onder me heb te besteden. Daar hoort zeker ook jeugd en jeugdzorg bij, waar serieuze problemen spelen. Over een half jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, wat er daarna gaat gebeuren weet niemand. Ook ik niet. Maar zolang ik er zit zal ik mijn uiterste best doen. Hans Dales, wethouder economische zaken, onderwijs, cultuur, jeugd- en jeugdzorg.