DOETINCHEM - Lekker, vriendelijk en altijd gezellig! Wie de reviews op internet leest snapt waarom zoveel mensen bij lunchcafé Tesoro aanwippen. Maar wist u dat Tesoro ook goede stappen zet voor het klimaat? Ter ere van de klimaatweek serveert dit sympathieke café heel november een speciaal klimaatbroodje.


Het leukste is als er een zus of een tante in het café neerstrijkt, zegt Pascale van der Ploeg “Als er een bekende zit dan zijn onze medewerkers extra trots: kijk, ik heb dit broodje zelf gemaakt!” Bij lunchcafé Tesoro in ’t Brewinc werken bijzondere koks en serveersters, namelijk mensen met een verstandelijke beperking. Het café is een initiatief van zorgorganisatie Elver. Het belangrijkste doel: mensen een fijne en zinvolle werkplek bieden. In zo’n horeca-omgeving zie je ze groeien, zegt begeleider Pascale. “Eerst leren ze een appel in blokjes snijden. Later kunnen ze gewoon helemaal zelf een appeltaartje bakken.”

Zelf doen is ook goed voor het klimaat

Zoveel mogelijk zelf doen is het uitgangspunt, en dat zit in de hele organisatie verweven. Zo gaan cliënten op pad om de zelfgebakken appeltaartjes en koekjes naar andere Doetinchemse horeca te brengen, zoals Eetwinkel van Mien. En sinds kort komen de meeste medewerkers niet met de taxi maar lopend of fietsend naar hun werk. Nog gezond ook!

Het werkt hartstikke goed voor de zelfstandigheid van mensen, ziet Pascale. Maar door zo lokaal te werken, werkt Tesoro eigenlijk ook heel goed voor het klimaat.

Meer vega op het menu

En nu we het toch over duurzaamheid hebben: in de loop der jaren kwam er ook meer vegetarisch op het menu. Minder vlees eten is goed voor de planeet en het hoort er tegenwoordig ook gewoon bij, vindt Pascale. En zelfs de verstokte vleeskroket-klanten blijken best te porren voor de oesterzwamkroket.

Dus of Tesoro een klimaatbroodje wilde bedenken ter ere van de klimaatweek van 10 t/m 16 november? Natuurlijk! Ze waren er snel uit, want 1 van de collega’s is dol op halloumi, een zoutige kaas uit Cyprus die u heerlijk kunt grillen. Het concept moest wel iets worden bijgesteld. “We wilden er eigenlijk avocado bij gebruiken, maar dat blijkt helemaal niet duurzaam: er is veel water nodig om avocado’s te laten groeien.” Geen nood: de bruine oerbol wordt geserveerd met little gem-sla en een lekker pittige paprika-tapenade.

Een restaurant met een verhaal

Voor wie het water nu in de mond loopt: het broodje is de hele maand november te koop als Tesoro-special. U kunt hem ook als klimaatdeal bestellen met een flesje biologische appelsap. En daar krijgt u altijd gratis iets bij: een goed verhaal. Geserveerd met een lach, bomvol positieve energie én dus een flinke vleug duurzaamheid.