DOETINCHEM - ens in de twee jaar reikt provincie Gelderland de ‘Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit’ (GPRK) uit. Hiermee worden aansprekende landschappen in het zonnetje gezet. Elke editie van de GPRK krijgt een thema. In deze achtste editie is het thema de ‘Brede Blik op Ruimte’, oftewel: meervoudig gebruik van een ruimte. Het Joop Sarsplein, in het centrum van Doetinchem, behoort tot de genomineerden.

Het Joop Sarsplein is in 2018/2019 gerealiseerd. Door sloop van een leegstaand pand, waar vroeger De Gelderlander in zat, is ruimte gemaakt voor een sfeervol, flexibel horecaplein. Het Joop Sarsplein ligt tussen de Grutstraat en het Catharinaplein en vormt een prettige koppeling tussen winkelen en horeca. Deze herkenbare plek draagt bij aan vergroening en levendigheid in de binnenstad en geeft daarnaast lucht en ruimte. Het plein is vernoemd naar Joop Sars, een Doetinchemmer die veel voor het culturele leven in de binnenstad betekend heeft.

Bijzonderheden
- Een stalen pergola refereert aan het gesloopte Gelderlanderpand. Tegen de pergola groeien klimplanten die samen met de terrasbeplantingen een groene oase met geurende bloemen vormen.
- Centraal op het plein ligt een afwijkende bestrating. Hier is een historische plattegrond van de binnenstad in opgenomen. In samenwerking met het Stadsmuseum zijn er in deze plattegrond QR-codes verwerkt, die doorlinken naar historische informatie over de betreffende gemarkeerde plekken.
- Op het plein staat een krantenkast, met daarin een krantenpagina die refereert aan de Gelderlander en uitleg geeft over het plein.
- Duidelijk zichtbaar vanaf het Catharinaplein staan drie stalen lessenaars met glas-in-lood ramen. De ramen komen uit het afgebroken kantoorpand.
- De muurschildering over bijna de hele lengte van het plein vormt een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het plein.

Van toegevoegde waarde
De plek is van toegevoegde waarde voor de gehele binnenstad. Zo is het mogelijk kleinschalige evenementen en optredens te organiseren, in directe relatie met de aanwezige horeca. Daarnaast is er een prettige, herkenbare en sociaal veilige route ontstaan, die het makkelijker maakt om verschillende rondjes door de binnenstad te lopen.

Stemmen
Vanaf september kan er digitaal gestemd worden op de genomineerden. De winnaar wordt eind 2020 bekend gemaakt.