DOETINCHEM - Op 27 juli 2020 reikte burgemeester Mark Boumans een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer H.J. Saaltink. De heer Saaltink ontving de versierselen die behoren bij de graad Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Saaltink heeft de onderscheiding ontvangen voor de volgende vrijwillige activiteiten:

1990 - 2014

Secretaris, docent van de Nederlandse Kuipplantenvereniging

1995 - 2013

Adviseur restauratie tuinen, Paleis Het Loo Nationaal Museum

1995 - 2019

Adviseur restauratie tuinen, Stichting Twickel

De heer Saaltink is van 1979 tot 1989 directeur geweest van de Stichting Pabo Oost-Gelderland/Stichting Iselinge Hogeschool. Hij heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw een geweldige prestatie geleverd door te vechten voor het behoud van de enige hbo-instelling van de Achterhoek. Het behoud van de lerarenopleiding in Doetinchem is 40 jaar geleden ingezet met een cruciaal rapport van de hand van de heer Saaltink. De naam van het rapport is ‘Een Oostgelderse PABO met levensbeschouwelijke differentiatie’.

Daarnaast is de heer Saaltink een kenner op het gebied van citrusbomen. Hij heeft vele lezingen gegeven waarin hij de kunst verstond om de liefde voor kuipplanten, die veelal uit subtropische of tropische oorden komen, te verbinden met de geschiedenis. Ook voor Stichting Twickel - een uniek historisch landgoed in Twente - verzorgde de heer Saaltink lezingen, cursussen en rondleidingen. Een hoogtepunt vormde de grote tentoonstelling die hij in 2006 organiseerde. Het begeleidende boek ‘Lijnenspel in Beweging – 500 jaar tuinkunst op Twickel’ is door de heer Saaltink geschreven.

De heer Saaltink is een uitstekend voorbeeld van iemand die op een zeer positieve wijze een bijdrage levert aan de vele facetten van onze samenleving.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Wilt u een inwoner van gemeente Doetinchem in aanmerking laten komen voor een Koninklijke onderscheiding? Stuur dan een e-mail naar m.willemsen@doetinchem.nl of bel met Marie-Louise Willemsen via (0314) 377 212. Zij informeert u over de te nemen stappen en kan uw vragen beantwoorden. Meer algemene informatie over Koninklijke onderscheidingen vindt u op www.lintjes.nl.