DOETINCHEM - Op maandag 5 mei staat Doetinchem stil bij 80 jaar vrijheid. Een bijzondere dag waarop we samen herinneren, eren en doorgeven. Dit jaar ontvangen we een indrukwekkend Canadees gezelschap: 130 familieleden van Canadese militairen die Nederland hebben bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij nemen deel aan de pelgrimage ‘In Our Fathers’ Footsteps’. Een reis in het voetspoor van hun dappere (groot)vaders.
Ceremonie in het Mark Tennantplantsoen: 15.30 – 16.05 uur
Rond 15.30 uur komen 3 bussen aan bij het gemeentehuis, begeleid door historische militaire voertuigen. In het Mark Tennantplantsoen vindt een plechtige ceremonie plaats, muzikaal omlijst door City of Apeldoorn Pipes and Drums. Burgemeester Mark Boumans verwelkomt de Canadese familieleden. Daarna worden 2 nieuwe namen van in Doetinchem gesneuvelde Canadese militairen toegevoegd aan de Canadese zuil. Tot slot vindt een bloemlegging plaats, gevolgd door 1 minuut stilte.
Striproutewandeling ‘Bombardementen op Doetinchem’ nu ook als stripboek beschikbaar
Het Stadsmuseum Doetinchem heeft het afgelopen jaar een bijzondere striproute ontwikkeld: een stadswandeling ‘De Bombardementen op Doetinchem’ van ongeveer 2 kilometer in de vorm van een stripverhaal. Op 14 plekken in de binnenstad vertellen beeld en tekst van striptekenaar Roel Venderbosch het indrukwekkende verhaal van Ans en Wim, 2 kinderen die als ooggetuigen de bombardementen in maart 1945 op Doetinchem meemaakten. De striproute is in het kader van 80 jaar Vrijheid nu ook gebundeld in een stripboek.
In het bijzijn van leerlingen van basisschool IKC De Plattenburg wordt symbolisch het eerste exemplaar van het stripboek ‘Ans en Wim’ uitgereikt. Mede door subsidie ontvangen alle leerlingen uit groep 7 en 8 in de gemeente dit bijzondere boek. Zo blijft het verhaal voortleven bij nieuwe generaties.
Herdenkingsmonument bombardementen
Tijdens de ceremonie vertelt beeldend kunstenaar Anne ten Ham over het toekomstige herdenkingsmonument dat zij ontwerpt voor de slachtoffers van de bombardementen. Het monument zal een blijvende herinnering vormen aan de tragische gebeurtenissen van maart 1945, toen grote delen van de stad werden verwoest.
Later dit jaar wordt het kunstwerk onthuld. Als symbolisch eerbetoon strooien leerlingen van IKC De Plattenburg zaadjes van goudsbloemen op de toekomstige plek van het monument.
Route door de stad & ontvangst op De Hoop
Na de ceremonie trekken de Canadese gasten verder. City of Apeldoorn Pipes and Drums begeleidt de stoet via de Hamburgerstraat richting het Simonsplein. Daar wonen zij de bevrijdingsactiviteiten bij en gaan zij verder via de Waterstraat, fietsersbrug, Wijnbergseweg en Winnipegstraat naar het Canadapark en buurthuis Fort Garry Horse op De Hoop. Buurtvereniging De Hoop ontvangt het gezelschap hier voor een informeel samenzijn.