WEHL - De ontwikkeling van de tweede fase van de wijk Heideslag in Wehl pakken we op een nieuwe manier aan. Normaal gesproken werken we een verkavelingsplan uit en geven we daarna de kavels uit. Het college van b&w heeft nu besloten om een deel van de grond al op een eerder moment te gaan uitgeven. Hierdoor kunnen betrokken starters verder meedenken over de invulling van deze plek voor kleine woningen. De kavels voor reguliere woningen geven we op het gebruikelijke moment, na wijziging van het bestemmingsplan, uit.

Er is plek voor dertig kleine woningen in Heideslag

Deze permanente woonvorm valt tussen tiny houses en reguliere woningen in. Het zijn huizen die maximaal 70 m² groot zijn en in totaal maximaal € 150.000 kosten. De huizen kunnen vrijstaand, geschakeld of in een rijtje staan.

Samen werken aan woonomgeving

In Wehl hebben we al verschillende gesprekken gehad met een groep starters. Met een vervroegde kaveluitgifte weten we in een vroeg stadium al wie er straks in de wijk komen te wonen. De groep kan zo samen, onder begeleiding van de gemeente, werken aan hun toekomstige woonomgeving. Zo willen we het verkavelingsplan voor de kleine starterswoningen graag verder uitwerken. Denk daarbij aan de indeling van het terrein, het type woningen en het inrichten van parkeerplaatsen. Ook kunnen de starters al groepjes vormen om bijvoorbeeld geschakelde woningen of rijwoningen samen te realiseren.

Leerzaam voor andere woningbouwprojecten

Wethouder wonen Ingrid Lambregts: “De starters weten op deze manier dat hun inspanningen bij het uitwerken van het plan niet voor niets zijn geweest. Hoe mooi is het om mee te kunnen denken en al samen te kunnen werken met je toekomstige buren? Ik ben blij dat we een manier hebben gevonden om starters al vroeg te kunnen betrekken. Dit zal leerzaam zijn voor andere woningbouwprojecten in onze gemeente.”

Vervolg

De uitgifte van kavels gaat op de gebruikelijke manier van inschrijven en eventuele loting bij een notaris. Daarna sluiten we optieovereenkomsten. Naar verwachting dragen we kavels in de tweede helft van 2023 over en kan de bouw van de woningen starten.