SILVOLDE - Zes Achterhoekse fruitrassen zijn opgenomen in de internationale Ark van de Smaak, de catalogus van wereldwijd bedreigd culinair erfgoed. Deze catalogus is een initiatief van de Slow Food beweging, met hoofdvestiging in Italië. De vermelding in deze catalogus draagt bij aan het behoud van deze oude appel- en perenrassen.

Het doel van de Ark van de Smaak is om unieke voedingsmiddelen en traditionele productiemethoden te behouden die dreigen te verdwijnen. Vijf Achterhoekse fruitrassen zijn nu nieuw in deze catalogus opgenomen, plus de Ossenpeer die al eerder was geregistreerd. Het gaat om:

- Ossenpeer
- Anna van Zieuwent
- Breeëzuten
- Hermien van Eibergen
- Wieneker
- Wienzoern

De catalogus zorgt ervoor dat deze producten – die culinair, cultureel en historisch belangrijk zijn voor een bepaalde regio – worden gedocumenteerd en behouden. De zes internationaal erkende rassen zijn onderdeel van de vijftien beschreven appel- en perenrassen in het boek 'Rossel Collectieboomgaarden'. Ze zijn gekozen om hun Achterhoekse wortels, smaak en bijzondere toepassingsmogelijkheden. Deze top vijftien vormt weer een selectie van de ruim vierhonderd appel- en perenrassen die in collectieboomgaarden zijn aangeplant in de Achterhoek en omstreken, op initiatief van expert Hennie Rossel.

Gezond en goed voor biodiversiteit en landschap

Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Slow Food Achterhoek zet platform Achterhoek Food zich om meerdere redenen in voor het behoud van deze oude fruitrassen. Ten eerste is dat goed voor de natuur, het landschap en de biodiversiteit in de Achterhoek. Ten tweede profiteren inwoners van gezond eten dichtbij. Door de grotere aantallen fruitbomen van één ras passen ook horeca, bakkers, stokers en bonbonmakers het fruit steeds meer toe. Zo verwerkt stokerij De Woord het fruit in eau de vie, gebruikt Streek-Smaak het in bonbons en maakt boomgaard Hof te Baak er sap van.

Meer weten over Achterhoeks fruit en de collectie?

In het Achterhoeks fruitboek 'Rossel Collectieboomgaarden' worden de zes rassen uitgebreid beschreven, net als de aanpak met collectieboomgaarden door expert Hennie Rossel. Ook worden er tips gegeven voor aanplant en toepassingen. Kijk voor een overzicht van de verkooppunten van het boek op nelles.nl/nieuws/boek-rossel-collectieboomgaarden.

Over platform Achterhoek Food

Als enthousiaste aanjager en verbinder zetten we in op meer bewuste voedselkeuzes met en door onze partners. Met deze uiteenlopende organisaties maken we concreter dat duurzame, gezonde en lokale voeding ook gewoon lekker, leuk en haalbaar is – en bovendien verbindend voor de inwoners.

Samen bouwen we aan ons gezamenlijke doel: de Achterhoek ontwikkelen tot de meest gezonde en vitale regio van Europa en laten uitgroeien tot een toonaangevende food destination. Achterhoek Food is ontstaan vanuit LEADER, het EU-programma voor plattelandsontwikkeling.
achterhoekfood.nl