ZUTPHEN - Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen kijkt terug op een zeer geslaagde open dag. Verspreid over de dag werden zaterdag 27 mei zo’n 240 belangstellenden rondgeleid. Dat het kijkje achter de hekken en binnen de muren in de smaak viel, bleek wel uit de vele positieve reacties die het gevangenispersoneel mocht ontvangen. Het was de eerste open dag na de coronapandemie.


Doel van de open dag, waarvoor belangstellende zich vooraf moesten aanmelden, was om te laten zien wat er gebeurt in een penitentiaire inrichting. Hoe ziet een cel eruit, hoe brengen gedetineerden de dag door en welke inspanningen worden gedaan om ze voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. “Dat is zeker gelukt”, zegt Danny Vette, vestigingsdirecteur van PI Achterhoek. Hij gaf in zijn welkomstwoord een eerste indruk van het leven en werken binnen de gevangenismuren.

Zo vertelde de directeur dat de penitentiaire inrichting plek heeft voor 234 gedetineerden. Vette: In de PI verblijven alleen mannen. De meesten zitten alleen in een cel, een aantal cellen wordt bewoond door twee gedetineerden, die zelf niet kunnen kiezen voor hun celgenoot. We zijn zowel gevangenis als Huis van Bewaring. In de gevangenis zitten personen die van de rechter een vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. In het Huis van Bewaring verblijven mensen die in afwachting van hun rechtszaak in voorlopige hechtenis zijn genomen.”

Ook is er een afdeling Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Hier zitten veelplegers die vanwege meerdere vergrijpen door de rechter een ISD-maatregel van maximaal twee jaar opgelegd hebben gekregen. Met als doel om de veelpleger tijdelijk uit de maatschappij te halen, maar ook ze te laten behandelen aan hun vaak complexe verslavingsproblematiek en eventuele psychische problemen.

Uiteraard was er ook een rondleiding door de inrichting. Zo werd een afdeling met cellen bezocht en het arbeidsbedrijf waar gedetineerden dagelijks aan het werk zijn. Ook de sport- en fitnessruimte, bibliotheek, afzonderingsafdeling met isoleercellen, luchtplaats, medische dienst en stiltecentrum waar gedetineerden van verschillende overtuigingen hun geloof kunnen belijden, werden bekeken.

“Veel bezoekers waren onder de indruk”, zo blikt Vette terug. “Buitenstaanders hebben vaak geen idee van wat zich allemaal afspeelt binnen een gevangenis. Wij hebben ze laten zien dat een gevangenis veel meer is dan alleen maar de cellen waar gedetineerden verblijven. Met een dagelijks dagprogramma voor gedetineerden en alle voorzieningen zijn we een dorp op zich. Verschillende bezoekers gaven ons complimenten omdat ze vinden dat we nuttig en belangrijk werk doen. Dat is natuurlijk fijn om te horen.”