BUSSLOO - Op dinsdag 25 oktober vindt er rond het middaguur een gedeeltelijke zonsverduistering plaats die bij helder weer goed vanuit Nederland kan worden waargenomen. Tijdens het maximum rond 12.05 uur zal bijna een kwart van de zonneschijf verscholen gaan achter de donkere maanschijf. Om dit verschijnsel veilig waar te nemen moet wél gebruik worden gemaakt van een beschermend eclipsbrilletje. De Volkssterrenwacht Bussloo zal bij helder weer van 10.30 tot 13.30 uur geopend zijn voor het publiek. Toegang is gratis.

Op dinsdag 25 oktober vindt er vanuit Nederland gezien een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Voor Gelderland bijna 25% van het zonsoppervlak door de maanschijf bedekt worden. Men zal dan ook niet merken dat het donkerder wordt en voor velen zal de zonsverduistering dan ook ongemerkt voorbij gaan.
Alleen als je met de juiste hulpmiddelen (bv. een eclipsbrilletje) rond 12u05m MEZT naar de zon kijkt zul men zien dat het bovenste deel van de zonneschijf ‘ontbreekt’. Overigens zal al om ongeveer tien over elf opgemerkt kunnen worden dat er een ‘klein deukje’ begint te ontstaan aan de rechterzijde van de zonneschijf. Dit deukje wordt langzaamaan groter tot het maximum dat rond het middaguur wordt bereikt. De zon zal dan 24 graden boven de zuidelijke horizon staan. Daarna neemt de bedekking weer af en kort na 13 uur is nog een laatste deukje aan de linkerbovenzijde van de zonneschijf zichtbaar. Het hele verschijnsel duurt dus bijna twee uur.

KIJK NOOIT ONBESCHERMD RECHTSTEEKS IN DE ZON! Wie rechtstreeks naar de zon kijkt met het blote oog, door een verrekijker of telescoop zal onherroepelijk oogschade oplopen. Alleen een speciaal eclipsbrilletje of speciaal lasglas zal slechts een zeer klein deel van het zonnelicht (en ook zonnewarmte!) doorlaten om veilig naar de zon te kunnen kijken. Nog veiliger is het om de zon te bekijken door deze te projecteren op een stuk wit papier.
Soms leest men dat ook CD’s of donkere negatieven gebruikt kunnen worden; maar doe dat niet, want ook deze bieden onvoldoende bescherming! Ook (donkere) zonnebrillen zijn absoluut onvoldoende.

Voor de liefhebber zal bij helder weer de sterrenwacht tussen 10.30 en 13.30 uur geopend zijn voor het publiek om samen – op een veilige manier – het verloop van de verduistering te kunnen waarnemen.

Ook in november en december is de Volkssterrenwacht Bussloo iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek. De presentaties tijdens deze kijk-avonden zijn ook online te volgen.

Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.