ZUTPHEN - De normaal gesproken hermetisch gesloten deuren van penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen zwaaien eenmaal per jaar open voor een select gezelschap nieuwsgierigen. Zaterdag 25 mei is het weer zo ver. Dan houdt de gevangenis opnieuw een open dag. Maximaal 240 bezoekers die zich vooraf hebben aangemeld, krijgen dan een uitgebreide rondleiding.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 30 april aanmelden door een mail te sturen naar PIachterhoek.opendag@dji.minjus.nl met hierin de gegevens van de personen die de open dag willen bezoeken. De aanmelding is pas geldig wanneer deze is bevestigd met een uitnodigingsbrief vanuit de penitentiaire inrichting. De gevangenis is tijdens de open dag op 25 mei gewoon in bedrijf, om die reden is er ‘slechts’ plek voor maximaal 240 bezoekers. Er geldt een minimumleeftijd van veertien jaar. Kinderen vanaf deze leeftijd zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene.

Vestigingsdirecteur Danny Vette kijkt uit naar de open dag. “We zijn een letterlijk gesloten instelling, waar je normaal gesproken niet binnenkomt. Toch heeft bijna iedereen wel een mening over hoe het er in een gevangenis aan toe gaat. Vaak is dit beeld niet juist. Bezoekers van een open dag geven na afloop aan dat het er binnen de gevangenismuren toch anders aan toe gaat dan ze gedacht hadden. Ook in het kader van openheid en transparantie vinden we het belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien wat hier gebeurt. Hoe houden we het veilig, hoe brengt een gedetineerde de dag door en hoe bereiden we iemand voor op een geslaagde terugkeer in de samenleving?”

Wervingsavond
De penitentiaire inrichting Achterhoek, gevestigd op het bedrijventerrein Revelhorst in Zutphen heeft plek voor 234 gedetineerden en heeft zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. Ook de gevangenis heeft te maken met de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Reden voor PI Achterhoek om donderdag 13 juni een wervingsavond te houden. “Belangstellenden kunnen zich die avond een beeld vormen van het werken met gedetineerden. De aanmelding hiervoor gaat binnenkort van start. Onder andere via onze LinkedIn-pagina”, vertelt directeur Danny Vette. Meer informatie is te vinden via www.werkenbijdji.nl/achterhoek.