ZUTPHEN - Op maandag 7 november tijdens de uitzending van NPO Radio 5 Volgspot van KRO-NCRV is het jaarlijkse Exodus Concert te horen. Het concert is voor gedetineerden en komt voort uit een gedichtenwedstrijd waarvoor zij een eigen gedicht hebben ingestuurd. Het winnende gedicht wordt vervolgens op lied gezet door de bekende Nederlandse zanger Frans Duijts.


Doel Gedichtenwedstrijd en het concert

De Gedichtenwedstrijd en het concert worden georganiseerd met als doel gedetineerden uit te dagen om op creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens en bij te dragen aan hun zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het kunnen praten en schrijven over tegenslagen en kunnen reflecteren op het leven is van belang om na detentie op een succesvolle wijze terug te keren naar de samenleving.

Gedichtenwedstrijd en het concert

Dit jaar is het thema voor de Gedichtenwedstrijd: 'Levenslang een nieuwe kans...' Gedetineerden uit heel Nederland kunnen meedoen aan de wedstrijd. Uit alle inzendingen worden drie genomineerden gekozen en daaruit kiest een bekende zanger of rapper het winnende gedicht. Dit jaar is de keuze aan Frans Duijts. Hij tovert het gedicht vervolgens om tot een lied of rap en draagt dit op Tijdens het Exodus Concert in de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen, waarmee de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend wordt gemaakt.

Programma

Dit initiatief is een samenwerking van Ark Mission, Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) van Dienst Justitiële Inrichtingen, Stichting Exodus Nederland en KRO-NCRV. Het concert vindt plaats in de PI Achterhoek in Zutphen. Er is een interessant programma opgesteld. Zo maakt Frans Duijts er een echt feestje van met het zingen van zijn eigen nummers en vinden er verschillende interviews plaats. Er wordt onder andere gesproken met gedetineerden over de samenwerking met voetbalclub De Graafschap, andere projecten binnen de PI en hoe iemand zelf meerdere malen vastzat, maar het roer heeft omgegooid en nu zelf gedetineerden opleidt. En natuurlijk wordt aan het eind van de uitzending het winnende gedicht middels een optreden bekend gemaakt door Frans Duijts.

Het concert wordt uitgezonden tijdens het programma Volgspot van de KRO-NCRV op NPO Radio 5 op maandag 7 november tussen 20.00-22.00 uur.