ZUTHPEN - Wat gebeurt er allemaal achter de hekken en muren van een gevangenis? Ruim tweehonderd bezoekers van de open dag van penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen kregen afgelopen zaterdag antwoord op die vraag. Gevangenispersoneel gaf tekst en uitleg over de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis en verzorgde een rondleiding door het complex.

Belangstellenden moesten zich vooraf aanmelden voor de open dag. PI Achterhoek, met plek voor 234 gedetineerden, was immers ook gewoon in bedrijf zaterdag. Bezoekers kwamen niet in contact met de gevangenen, wel konden ze een kijkje nemen op tal van plekken waar de gedetineerden normaal gesproken een deel van hun dag doorbrengen.

“De rondleiding ging uiteraard langs één van onze cellenvleugels”, vertelt Danny Vette, vestigingsdirecteur van PI Achterhoek. “Buitenstaanders hebben vaak geen idee hoe een cel eruitziet. Dus laten we dit graag zien tijdens onze open dag. We hebben onze bezoekers ook meegenomen naar een arbeidszaal. Gedetineerden zijn hier halve dagen aan het werk met uiteenlopende klussen. Door ze te laten werken hebben ze niet alleen een zinvolle dagbesteding, ze leren ook arbeidsvaardigheden en kunnen opleidingen volgen. Belangrijke zaken die ze kunnen helpen om na detentie een betaalde baan te vinden.”

Wervingsavond 13 juni
Over werken gesproken: binnenkort opent penitentiaire inrichting Achterhoek opnieuw de deuren. Dan niet voor een open dag, maar voor de werving van nieuw personeel. Donderdagavond 13 juni vindt er een wervingsavond plaats binnen de Zutphense gevangenismuren.

“Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, dus moet je als werkgever opvallen en creatief zijn om nieuw personeel te vinden”, legt gevangenisdirecteur Vette uit. “Reden voor ons om donderdag 13 juni een wervingsavond te organiseren. Je zou kunnen zeggen dat we het proces van solliciteren een beetje omdraaien. Voorheen was het zo dat iemand reageert op een vacature zonder dat hij of zij het bedrijf of de organisatie kent. Wij zeggen: maak eerst kennis met ons en kijk of het werken binnen de gevangenismuren bij je past.”

Net als dit het geval was bij de open dag geldt ook voor de wervingsavond dat opgave vooraf noodzakelijk is. “De gevangenis is nu eenmaal een streng beveiligde plek, waar je zonder afspraak niet binnenkomt”, stelt Vette. Aanmelden kan via de mail: werken@dji.minjus.nl. Meer informatie over de vacatures binnen PI Achterhoek is te vinden op de website www.werkenbijdji.nl/achterhoek.